Mama, ik ben niet dood | Mariela SR - Coline Fanon


Mama, ik ben niet dood - Mariela SR - Coline Fanon (uitgeverij Kennes)


Ik ben 34, getrouwd en moeder van twee prachtige kinderen. Ik speel graag piano en fotografie is mijn passie. Ik ben bijna net zoals iedereen. Bijna, omdat ik geadopteerd ben. Het verhaal wil dat mijn biologische moeder zo arm was dat ze mij heeft afgestaan. Dat is allesbehalve waar. Op mijn 31ste begon ik onderzoek te doen naar mijn afkomst en ontdekte ik het onvoorstelbare: ik was het slachtoffer van kinderhandel in Guatemala in de jaren 1980. In feite werd ik bij mijn geboorte ontvoerd en elf maanden lang opgesloten, voor ik werd verkocht onder het mom van een adoptie in het buitenland. Een mensenleven is onschatbaar, maar vraag creëert aanbod. Zo duiken er kansen op, ontstaan er belangen, begint mensenhandel. Van onbetaalbaar wordt de waarde van een kind nu uitgedrukt in geld. Ik was daar een van de slachtoffers van, tussen duizenden anderen. Dit verhaal is het mijne, een getuigenis voor mijn kinderen en een eerbetoon aan mijn biologische ouders en mijn Belgische ouders. Het is ook een inkijk in een van de grootste adoptieschandalen ooit. Ten slotte is het mijn plicht dit verhaal te brengen voor Racines Perdues-Raíces Perdidas. Deze stichting vertegenwoordigt enkele honderden mensen die door hun adoptie te maken kregen met de gruwel van mensenhandel en die nog steeds op zoek zijn naar hun familie in Guatemala. Nunca más. Dit nooit meer.


Mama, ik ben niet dood. De titel van dit boek is even heftig als dit boek en is even hard als de auteur haar verhaal. Ongelooflijk, onwaarschijnlijk dat dit mogelijk was, moeilijk te vatten,… het zijn maar enkele woorden die opkomen tijdens en na het lezen van dit boek.


Wat als je te weten komt dat je ontvoerd bent? Wat als je biologische ouders, je broers en zussen denken dat je dood bent, omdat dat de uitleg is die ze kregen? Wat als je ontdekt dat niet alleen jij, maar nog duizenden andere kinderen ontvoerd zijn van hun biologische ouders in plaats van afgestaan voor adoptie?


Dat is het verhaal dat deze auteur hier, moedig met je deelt. Hoe ze de schandalen rondom haar adoptie ontdekte, hoe de media - bedankt Erik Goens - op het onderwerp springt zodat het verhaal kan leven, zodat deze dappere vrouw haar verhaal kan delen. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor alle biologische ouders, adoptieouders en kinderen die slachtoffer zijn van wat niet anders beschreven kan worden als gruwel.


Een boek dat de verbeelding overstijgt, maar de jammerlijke waarheid is. Een boek dat leest als een ongeloofwaardige film, maar niets anders is dan de keiharde realiteit. Een boek die de aandacht van iedereen waard is.


0 reacties:

Een reactie posten