Circus van de vrijheid | Sue Smethurst


 Circus van de vrijheid - Sue Smethurst (Uitgverij De fontein)


Mindla en Michael Horowitz waren net getrouwd, hun eerste zoontje onderweg, toen de nazi’s Polen binnenvielen. Michael was een circusartiest voor het beroemde Circus Staniewski, en dat heeft hun leven gered. Dankzij door het circus vervalste papieren wist het gezin Polen te ontvluchten — naar Rusland… Hun vlucht duurde uiteindelijk tien jaar en leidde hen over drie continenten, voor ze zich eindelijk veilig wisten. Dit is hun verhaal.


Het circus van de vrijheid is opgetekend door Australische auteur Sue Smethurst, die al meerdere non-fictietitels op haar naam heeft staan. Toen ze op familiebijeenkomsten hoorde over hoe haar schoonfamilie op bijzondere wijze aan de nazi’s was ontsnapt, besloot ze dit verhaal op te tekenen. Ondersteund met foto’s uit historische bronnen en familiearchieven, leest dit verhaal als een spannende roman.


Een boek dat inderdaad leest als een roman maar waar niet te vergeten is dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Het verhaal van Mindla en Michael, de schoonfamilie van de auteur Sue Smethurst, en waar ze mee aan de slag ging. 


Boeken zoals deze zijn kostbaar, net zoals elke boek over WOll, maar dit boek geeft ook de angst mee van voor de oorlog uitbrak. Het geeft een inkijk hoe mensen de dreiging dichter en dichter zagen komen en hoe mensen veranderden. Tijdens de oorlog volg je het gezin op hun vlucht maar ook na de oorlog laat dit gezin je, dankzij de verhaallijn, niet los.


Sue Smethurst heeft een fijne schrijfstijl waardoor dit boek vlot leest maar je toch blijft beseffen dat dit wel degelijk een hard, echt, intens en verdrietig verhaal is. Dat wat gebeurd is enorm triest is maar dat de lach van een clown kan verzachten.


0 reacties:

Een reactie posten