Je liet mij leven | Catherine Ryan Howard

 Je liet mij leven - Catherine Ryan Howard (Boekerij)


Toen Eve Black twaalf was, overleefde ze als enige een aanval van een beruchte seriemoordenaar wiens identiteit nog altijd onbekend is. Ze schreef het boek om de moordenaar te ontmaskeren. Maar wat als de moordenaar meeleest?


Op haar twaalfde overleeft­ Eve Black als enige van haar gezin een aanval van een beruchte seriemoordenaar wiens identiteit nog altijd onbekend is. Nu, jaren later, is ze nog steeds geobsedeerd door de man die haar leven verwoestte. Ze is vastbesloten hem eindelijk te ontmaskeren.


Bewaker Jim Doyle krijgt de true crime-bestseller Je liet mij leven in handen, het boek waarin Eve Black vertelt over haar pogingen om de moordenaar van haar familie op te sporen. Met elke pagina die hij omslaat groeit Jims woede, én zijn angst. Want Jim realiseert zich hoe gevaarlijk dicht Eve bij de waarheid zit, en hij weet dat ze niet zal opgeven voor ze hem gevonden hee­ft.


Tenzij hij haar eerst vindt.


‘Je liet mij leven. Je zult er eeuwig spijt van hebben.’ Wauw. Als dat geen binnenkomer is. De cover, de flaptekst. Dit kan alleen maar een knaller van een thriller worden, toch? Ik was jammer genoeg niet echt overtuigd. Al is wat de auteur hier doet, een boek in een boek, erg leuk.


Het concept van dit boek, en hoe dat inhoudelijk in elkaar zit, vind ik heel erg goed gevonden. Maar daar zit voor mij dan ook net het probleem. De delen van het boek dat Eve geschreven heeft, vond ik helemaal niet zo goed. Ook al schrijft de auteur gebeurtenissen gedetailleerd, het kwam wat saai over. (Zelfs Hoofdpersonage Jim sloeg enkele hoofdstukken over.)


Het boek in zijn geheel leest wel erg vlot, ik had het super snel uit. Op een dag had ik het gelezen dus aan de schrijfstijl zal het zeker niet liggen. Het is gewoon alsof het boek in het boek, vlot maar op een andere manier geschreven is die ik niet zo sterk vind. Uiteindelijk gaat het wel iets spannender worden maar dan was ik al ruim over de helft van het boek.


Dit is geen thriller waar je op zoek moet naar de moordenaar, want je weet meteen dat Jim Doyle de dader is. Na fragmenten uit het boek, lees je de reactie van Jim op deze hoofdstukken en hoe hij hiermee omgaat. Op zich is dat goed gevonden, maar het zorgde er wel voor dat het niet echt erg spannend was, of zelfs een psychologisch spel.


Ondanks dat Jim voelt dat de waarheid om de hoek zit en zijn ontdekking een kwestie van tijd is, vind ik hem er steeds erg gevoelloos onder blijven. (Kan natuurlijk ook de bedoeling zijn maar dan vind ik zijn personage daarvoor niet genoeg uitgewerkt.) Ook het plot was vrij voorspelbaar. Als blijft het concept wel goed gevonden.


Ik weet dat ik met deze mening in het kamp ‘unpopulair opinion’ terecht kom en dat het gros van de lezer zeker wel zal genieten van deze thriller. Het is voor mij een goede thriller maar niet de knaller van een boek dat ik verwacht had te gaan lezen. 


  • Auteur(s) : Catherine Ryan Howard
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022594636
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 336
  • Verschijningsdatum : januari 2022


In de pers:

  • ‘Gewoonweg briljant! Origineel en betoverend spannend.’ Sophie Hannah
  • ‘Slim en bijzonder vlot geschreven. Deze nauwgezet geplotte thriller verdient het om een grote hit te worden.’ Irish Independent
  • ‘Indrukwekkend en met verve uitgevoerd. Je liet mij leven is een fascinerende en weloverwogen thriller.’ The Sunday Times

0 reacties:

Een reactie posten