De jongen uit Buchenwald | Robbie Waisman, Susan McClelland


 De jongen uit Buchenwald -  Robbie Waisman, Susan McClelland (Boekerij) 


Robbie Waisman schrijft over de uitdagingen en worstelingen van ‘de jongens van Buchenwald’ na hun bevrijding uit het concentratiekamp.


1945. Romek Wajsman is net bevrijd uit Buchenwald, een concentratiekamp waar meer dan 60.000 mensen zijn vermoord. Hij is uitgehongerd en heeft geen idee waar zijn familie is – en of ze überhaupt nog leven.


Hij verlaat het kamp met 472 andere jongens, onder wie Elie Wiesel, en samen krijgen deze tieners de bijnaam ‘de jongens van Buchenwald’. Ze zijn boos op de wereld en zoeken hun heil in geweld: stelen, vechten en strijden om macht. De jeugd van de jongens van Buchenwald werd gekenmerkt door terreur en dood en als gevolg daarvan zijn ze rebels en vol woede. Na hun onmenselijke behandeling in het kamp moeten de jongens opnieuw leren hoe ze in de samenleving kunnen functioneren. Maar alles verandert wanneer Albert Einstein en rabbi Herschel Schacter hen meenemen naar een nieuw thuis. Om te helen, te revalideren en om een nieuw en vrij leven te beginnen.


Romek, nu Robbie Waisman, deelt in dit boek zijn uitzonderlijke verhaal en vertelt hij hoe hij, met hulp, zijn pijn wist om te zetten in veerkracht.


Boeken zoals deze, waar iemand zijn ervaring deelt over een verschrikkelijke periode in onze geschiedenis, namelijk Wereldoorlog 2, zijn kostbaar. Ze zorgen ervoor dat de mensen die hun menselijkheid en hun stem verloren toch gehoord kunnen worden én dat deze gruwel nooit vergeten kan worden en dat ontkenning niet mogelijk is.


Dit boek geeft mondjesmaat wat van Robbie’s ervaring mee als Buchenwaldjongen maar is vooral een boek waarin je leest dat de oorlog nooit volledig voorbij zal zijn voor degene die hem beleefd hebben vanop de eerste rij en hoe Robbie vecht om iets van zijn leven te maken en überhaupt in leven te (willen) blijven.


Een boek waarin je leest dat ook goede mensen bestaan en dat het belangrijk is om daarin te blijven geloven. Dat jaren van een nummer zijn in plaats van een mens met een naam, niet zomaar verdwijnen. Dat het vinden van je eigen identiteit na de oorlog en de gruwel van vernietigingskampen, wanneer je identiek opgeborgen zit en enkel overlevingsmodus aanwezig is, moeilijk is. Heel moeilijk.


Een boek waarin Robbie zijn ervaringen met je deelt zodat het een, nooit vergeten zal worden, twee, nooit ontkent kan worden en drie, je leert dat bevrijding niet staat voor mentale en fysieke bevrijding. Boeken over dit onderwerp zijn altijd belangrijk en verdienen altijd je leestijd. Altijd. In de pers:

  • ‘Waismans weerstand tegen – en uiteindelijke acceptatie van – hulp en genezing zorgt voor een boeiend verhaal over herstel van extreem trauma.’ Publishers Weekly
  • ‘Pijnlijk en ontroerend… een essentieel, onderbelicht aspect van de overlevingsverhalen.’ Kirkus Reviews
  • ‘Deze krachtige, levensbevestigende memoires zijn essentieel leesmateriaal.’ Booklist

0 reacties:

Een reactie posten