Dertig dagen duisternis | Jenny Lind Madsen

 Dertig dagen duisternis - Jenny Lund Madsen (Ambo|Anthos)


Dertig dagen duisternis van Jenny Lund Madsen is een realistische, spannende en romantische Scandinavische misdaadroman. Een zoektocht naar inspiratie voor een boek mondt uit in een moordonderzoek.


In een klein dorp heeft niemand geheimen voor elkaar, toch?


Hannah is een literaire schrijver. Haar boeken krijgen goede recensies, maar worden nauwelijks verkocht. In een opwelling gaat een weddenschap aan met een bestsellerauteur van misdaadromans: kan ze in dertig dagen een thriller schrijven?


Om inspiratie op te doen reist ze naar Húsafjörður, een klein dorp in IJsland. Als een paar dagen na haar aankomst het lichaam van een visserszoon uit zee wordt gehaald, besluit Hannah dit als inspiratie te gebruiken voor haar boek. Het slachtoffer leed aan watervrees en er lijkt opzet in het spel te zijn.


Tijdens haar onderzoek stuit Hannah op duistere geheimen en zaken die ze beter had kunnen laten rusten. Zal ze de dader vinden? En lukt het haar een thriller te schrijven?


Bekroond met de Harald Mogensenprijs voor beste Deense thriller.


De flap had me al meteen mee. Hannah, een auteur die wel erg zeker is van zichzelf, moet in dertig dagen een thriller schrijven - wat helemaal buiten haar comfort zone is maar ze sloot een weddenschap af met een collega auteur, Jorn, die ze verfoeid - en hoe kan het ook anders, stuit tijdens het schrijfproces op enkele geheimen.


Dat is het verhaal in korte lijnen en dat blijft de eigenlijk zo doorheen het boek. Sommige dingen leken mij echt absoluut te ver gezocht of onmogelijk, al leek het wel alsof de auteur overtuigd was van wel, bv de gastvrouw van Hannah - die een andere taal beheerst als haar - de taal dus niet spreekt maar wel kan schrijven. Details hadden dan misschien geholpen om te begrijpen waarom dat ‘logisch’ is. 


Zo zijn er doorheen het verhaal nog wel enkele dingetjes die gewoon niet realistisch leken. Al is de schrijfstijl van deze auteur enorm vlot te noemen. Het tempo ligt hoog en ik ben echt door het boek gevlogen. Het leest echt erg prettig weg. Deze auteur schrijft ook scenario’s en misschien is dat wat ervoor zorgt dat dit boek zo vlot leest. Het verhaal voelt ook echt als een moordaflevering van een of ander Scandinavisch programma.


Ongeacht al deze dingetjes, wou ik echt wel weten hoe het verhaal nu in elkaar zat, want eerlijk is eerlijk, ik had het niet uitgedokterd. Pluspunt. Nog een pluspunt, voor mij persoonlijk dan, is het hoofdpersonage Hannah. Zij is zo vol van zichzelf, zo arrogant, zo niet likable, dat ze dat nu net wel is voor mij als lezer. (En naarmate het verhaal zijn vorm krijgt, blijkt ze wel wat zachter te zijn)


Dus, het verhaal heeft me niet helemaal kunnen overtuigen (Jorn, waar kom je toch steeds vandaan?!) maar dat maakte Hannah het hoofdpersonage dan weer goed waardoor ik deze thriller, met veel plezier, op een dag heb uitgelezen.


  • Auteur(s) : Jenny Lund Madsen
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026356070
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 392
  • Verschijningsdatum : januari 2022


In de pers:

  • ‘De origineelste thriller van het jaar: realistisch, spannend en romantisch tot de allerlaatste bladzijde. En net als je denkt de plot door te hebben, slaat de spanning je weer om de oren.’ – Politiken
  • ‘Madsen heeft een geweldig debuut geschreven. De thriller is onderhoudend en de setting is perfect voor een spannend verhaal.’ – Bogfidusen


Uit het juryrapport van de Harald Mogensenprijs: ‘Jenny Lund Madsen heeft een spannende, originele en goed geschreven misdaadroman afgeleverd. Een prikkelende plot met meerdere lagen.’


0 reacties:

Een reactie posten