Rust en vreugd | Hendrik Groen

 Rust en Vreugd - Hendrik Groen (Meulenhoff)


Als Emma Quaadvliegh na het overlijden van haar man oude papieren opruimt, vindt ze een vergeten inschrijving terug voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. Ongemerkt is er elf jaar wachttijd verstreken, ze kan nu elk huisje krijgen dat vrijkomt. Emma wordt bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op een gezellig, rommelig tuinhuisje met dito tuin en ze besluit impulsief: ik kan wel wat afleiding gebruiken, ik neem het! Dat ze geen verstand heeft van tuinieren maakt gelukkig niet veel uit, want aardige buren bieden direct hun hulp aan.


Ook de voorzitter van de vereniging komt onuitgenodigd op de thee. Om kennis te maken, maar vooral om haar te wijzen op de regels met betrekking tot de hoogte van de heg, het bestrijden van het onkruid en de verplichte algemeen onderhoudsbeurten. Het gesprek verloopt wat stroef. Emma vermoedt dat de voorzitter haar niet meteen in de categorie ‘nette tuinders’ indeelt.


Al snel blijkt dat het er tussen de tuinders in het prachtige groene paradijs niet altijd even vredelievend aan toe gaat. Toch is Emma vastbesloten er hoe dan ook iets moois van te maken. Maar wilden Adam en Eva dat ook niet?


Een geestige maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuinvereniging Hendrik beschrijft de volkstuingebruiken – de tuincontrolecommissie, de fancy fair, de strijd tussen ‘geitenwollen sokken’ en ‘tuinkabouters’ – hilarisch en voor velen herkenbaar.


Een nieuwe Hendrik Groen. Dat staat garant voor een spurt naar de boekhandel. Wie is er nog niet helemaal weg van de Hendrik Groen boeken. Iedereen die een boek leest, gaat er gegarandeerd van houden. Dit keer iets anders, volkstuinen. 


Ook hier in België en in mijn gemeente, niet ver van mijn huis, zijn er de volkstuintjes. Een dorpje in het dorp en dat daar regelmatig veel te gebeuren staat - denk maar aan vergaderingen, tig regeltjes, irritaties, vreugd en vree,… - beschrijft Hendrik Groen zoals alleen hij dat kan.


Een boek dat pure ontspanning is. Een schrijfstijl die lekker vlot weg leest waardoor je vlotje doorheen dit boek gaat. Ook door die schrijfstijl zie je alle personages met duidelijk karakter voor je, volg je de theekransjes op de stoel naast Emma en zit je op de eerste rij bij de bestuursvergadering. 


Emma neemt, na de dood van haar man, een huisje in de volkstuin over maar dat een volkstuin soms alles behalve rust en vreugd is, komt ze snel te weten. Heerlijk, al die verschillende maar zo herkenbare personages.  Situaties die te gek voor woorden lijken, maar waarvan je weet dat ze zich in realiteit ook voordoen. 


Wat Hendrik Groen vooral is, is lezen met een constante glimlach op je gezicht. Of het nu over Hendrik en zijn boezemvrienden van Omanido gaat, of over Arthur Ophof die zich het leven toch anders voorgestel of over Emma en de andere tuiniers van Rust en Vreugd, een mens kan niet anders dan blij en gelukkig worden van de boeken.


 • Auteur(s) : Hendrik Groen
 • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
 • ISBN : 9789029094122
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Paperback
 • Aantal pagina's : 288
 • Verschijningsdatum : november 2021


Hendrik Groen in de pers:

 • 'Ouderwets goed.' Boekhandelaar Bart Jansen in Algemeen Dagblad
 • ‘Geestig, tragisch en soms aangrijpend.’ Het Parool
 • ‘Vermakelijk is het zeker, vaak ontroerend, soms venijnig.’ NCRV-gids
 • ‘De ironische toon en de even scherpe als geestige observaties van menselijk gedrag zijn weer volop aanwezig.’ Algemeen Dagblad

0 reacties:

Een reactie posten