Op het geniale af. Geniaal?
 Op het geniale af - Benedict Wells (Meulenhoff)


De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis' leven kunnen veranderen.


Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij. Op het geniale af is het verhaal van een spannende ontdekkingsreis met meedogenloze wendingen en een adembenemende afrekening.


Boeken met een foto van een persoon op vind ik altijd zeer intrigerend. Een foto kan zoveel zeggen en tegelijkertijd zo weinig loslaten en wat is deze cover weer zo mooi. Daar stopt de verrassing nog niet want zonder zijn jasje aan is de cover nog mooier. 


Ik moet bekennen dat ik een enorm hou van deze auteur. Ik genoot eindeloos van het einde van de eenzaamheid en ook Becks laatste zomer staat te pronken op mijn boekenkast. Dit boek is anders dan de vorige maar ik hou van deze auteur, punt.


‘Francis haalde een muntje uit zijn zak: kop betekende dat alles goed kwam, munt het tegen- overgestelde. Zenuwachtig gooide hij het omhoog, ving het op en legde het op de rug van zijn hand.’


Wells heeft een enorm vlotte schrijfstijl ondanks de zwaarte van zijn verhalen. Ik merkte al op aan enkele reviews dat dit boek toch anders aanvoelde dan vorig werk dus ik las het ook met dat in mijn achterhoofd. Wie denkt een lees te krijgen zoals het einde van de eenzaamheid zal waarschijnlijk teleurgesteld worden dus laat dat alvast los.


Je krijgt een duidelijk beeld mee van Francis, hoe hij leeft zoals hij leeft en hoe hij en zijn moeder zijn aanbeland waar ze nu zijn. In het eerste stuk van het boek leer je ook de andere personages goed kennen en kom je te weten waarom Francis gebrand is om deze roadtrip te nemen.


‘Ze stak haar middelvinger op en sloeg de deur voor zijn neus dicht. Francis bleef nog een ogenblik staan en las de naam op het bordje naast de deur: Anne-May Gardener. Die naam moest hij onthouden.’


Ik verloor vanaf de roadtrip wat van die spanning. Saai werd het niet maar de sfeer die Benedict Wells creëerde viel wat weg. Het werd allemaal iets vlakker terwijl ik wel enorm hou van al die emoties, de kracht van iets te willen, het onbezonnen van jong zijn enzovoorts. 


Heb ik van dit boek genoten? Jazeker, enorm. Als je hem onbevooroordeeld gaat lezen is dit echt een roman om van te genieten. Gewoon een mooi verhaal dat mij enkel fijne leesuren opleverde.


  • Auteur(s) : Benedict Wells
  • Uitgeverij : J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029093781
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 304
  • Verschijningsdatum : juli 2020

0 reacties:

Een reactie posten