25 jaar auteur Simone van der vlugt

De kaasfabriek - Simone van der Vlugt (Ambo|Anthos)

De kaasfabriek is de nieuwe historische roman van bestsellerauteur Simone van der Vlugt over een moeder en dochter die hun plek in een veranderende maatschappij proberen te vinden.

Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.

Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Ralph Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze vluchten uit Antwerpen. Hoe zal de toekomst eruit komen te zien voor deze vooruitstrevende vrouwen?

Wat moet dit een speciaal boek zijn voor de auteur. Zelf poseren voor de cover en zovele jaren een topper in het vak. Alvast gefeliciteerd Simone van der Vlugt en gefeliciteerd met weer een boek dat leest als een trein.

De kaasfabriek is een boek vol emoties. Eerst en vooral Lydia die rouwt maar voelt dat een leven vol luxe alleen niet aan haar besteed is en een risico neemt, zowel zakelijk als privé, om tegen de stroom in te gaan en desondanks kritiek een fabriek te starten. Lydia heeft een erg sterk karakter en is overtuigd dat de beslissingen die ze maakt de juiste zijn, tot die ene beslissing.

‘Een deel van het jaar woont Lydia in Amsterdam, al is ze liever hier in Purmerend, op Welgelegen. Het is alsof de stem- men van haar ouders hier duidelijker klinken dan in het huis in Amsterdam, alsof ze te ijl zijn om de geluiden van de stad te kunnen overstemmen.’

Nora, Lydia’s dochter, heeft hetzelfde sterke karakter als beide haar ouders en is dus ook overtuigd van haar doen en laten maar vooral overtuigd van haar afkomst en wat die afkomst voor haar kan betekenen. Nora leert door ondervinding dat niet alles is wat het lijkt te zijn en dankzij die soms harde lessen, oorlog,... ziet ze haar toekomst, uiteindelijk, duidelijker dan ooit.

Doordat Simone van der Vlugt steeds grondig haar research doet is het erg fijn om dingen die je leerde op school weer opgefrist te zien. Wat vooral een plus is aan dit verhaal is dat het over de eerste Wereldoorlog gaat, een oorlog waar toch veel minder over geweten is maar die ook zo ongelooflijk zwaar is geweest en waar nu aandacht aan wordt besteed.

‘In Amsterdam heeft ze als alleenstaande vrouw niet veel vrijheid, maar haar vrienden en het grootste deel van haar fa- milie wonen er. Ze kan er moeiteloos haar dagen vullen met winkelen, het organiseren van diners en bezoekjes aan het theater. Maar dat is allemaal zo... onbevredigend.’

Een mooie roman waar emoties centraal staan en de hoofdpersonages elk hun eigen strijd voeren. Een boek over een periode waar niet altijd even veel over geweten is in de fijne vertrouwde schrijfstijl van Simone van der Vlugt.

  • Auteur(s) : Simone van der Vlugt
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026351631
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 384
  • Verschijningsdatum : augustus 20200 reacties:

Een reactie posten