Branduren


 Branduren - Cobi van Baars (Atlas Contact)


''Branduren'' van Cobi van Baars beschrijft een geboortedag en een sterfdag. 


Twee gebeurtenissen waarbij Naomi's familie samenkomt in een te kleine ruimte. Uren waarin groot en klein leed door elkaar lopen en de toch al moeizame verstandhouding zwaar onder druk komt te staan.


In beeldende, indringende en tegelijk ingehouden taal weet Cobi van Baars de onderstromen van het menselijk gemoed te schetsen en haarfijn bloot te leggen welke psychologische mechanismen er binnen een familie werken. Zo weet ze een universum op te roepen waarin je wil blijven maar tegelijk uit wil verdwijnen, even onontkoombaar als het leven zelf.


De cover is mooi door de rook die langs het boek lijkt te glijden, ook de titel is goed gekozen want er zit meer dan een betekenis achter deze titel Branduren.


Meerdere personages worden aan ons voorgesteld met als rode draad Naomi. Twee delen, begin en einde met korte maar krachtige hoofdstukken die ons een kijkje geven hoe het personages aan het woord de dingen ervaren heeft en wat die persoon denkt.


‘Denken aan Naomi. Herinneren.

Ik herinner me de keer dat ik hier stond met Naomi in mijn armen. We stonden wel vaker voor dit raam, maar die ene keer herinner ik me helder, compleet.’


‘Naomi is van na de brand, van haar bestaat alles nog.’ en daarmee is de toon meteen gezet, mondjesmaat kom je dus te weten waar die titel nu vandaan komt. Dit is een emotioneel boek dat de veerkrachtigheid van mensen weergeeft en de kracht van pijn, verdriet, vreugde,... in een familie weergeeft.


Dankzij de schrijfstijl van Cobi van Baars blijft het boek ondanks zijn zwaarte toch luchtig genoeg aanvoelen. De auteur schuwt de kern van haar verhaal absoluut niet maar door af en toe een spatje humor komt het boek nog meer tot zijn recht.


‘Ik haal diep adem en keer me langzaam om. Blauwe ogen, grijs krulhaar dat wijd uitstaat. Ze is naar de kapper geweest. Zij wel. ‘Oh, hai, dag Tjitske.’’


Het boek toont met een erg duidelijk beeld aan dat familiebanden geen garantie zijn om opgenomen te worden in een familie of zorgt voor dat familiegevoel en dat familiebanden ook garant staan voor complete onbaatzuchtigheid wanneer het eigenlijk schreeuwt om egoïsme. 


Ik ben enorm genoten van dit boek, ik hou ook echt van deze manier van schrijven en vertellen. Lees het boek en laat het even bezinken, laat het kippenvel wegtrekken en geniet van dit knap staaltje schijven.


  • Auteur(s) : Cobi van Baars
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025459628
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : augustus 2020


0 reacties:

Een reactie posten