Het verhaal van Asta - Jón Kalman Stefánsson

Het verhaal van Asta - Jón Kalman Stefánsson (Ambo|Anthos)

Jón Kalman Stefánsson, auteur van onder meer "Zomerlicht, en dan komt de nacht', schreef met "Het verhaal van Ásta' een meesterwerk over liefde en sensualiteit. "Het verhaal van Ásta' is een aangrijpend verhaal over het onvermogen om lief te hebben. Een prachtige en zinnelijke roman over het leven dat altijd anders verloopt dan we hoopten, en onze eindeloze zoektocht naar geluk. 

Stavanger, Noorwegen. Sigvaldi ligt op de stoep: hij is van een ladder gevallen. Net als de wolken die steeds van uiterlijk veranderen, veranderen zijn herinneringen met de tijd. Liggend op de stoep herinnert hij zich de man die hij dertig jaar geleden was in IJsland, een man die 's winters op zee voer en 's zomers als schilder werkte. Zijn eerste vrouw, Helga, was diep verliefd op hem en toch onrustig. Ze noemden hun tweede dochter Ásta, naar een heldin uit de IJslandse literatuur. Een voornaam met een belangrijke betekenis – het lijkt heel erg op het IJslandse woord voor liefde – maar die slechts ongeluk zal brengen. 

"Het wordt tijd dat deze man de Nobelprijs krijgt.' DWDD

Dit is zo een speciaal boek, er zijn zoveel ongelooflijk mooie zinnen in dit boek dat mijn exemplaar vol hangt met stickynotes.
Vanaf de eerste pagina word je meegenomen naar, voor mij persoonlijk, zinnen vol betekenis, zet het je aan tot nadenken. 

Jon Kalman Stefánsson (1963) behoort tot de grootste Europese schrijvers van deze tijd. In een poëtische en beeldende stijl schrijft hij over IJsland. "Zomerlicht, en dan komt de nacht' was een van de boeken van de maand februari bij DWDD.

Neem je tijd voor dit boek, neem je tijd voor elke pagina, leg het soms even aan de kant en laat het even bezinken. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik nogal eens hou van een donker boek of een boek waar niet alles ‘happy’ is.

“Sigvaldi doet zijn ogen open. De hemel is nog steeds blauw, hij is vol van de dood. Hij doet zijn ogen weer dicht.”

Ik probeer te bedenken hoe ik het boek het beste omschrijf en laat ik het op pijnlijk mooi houden. Ik heb nog geen boeken gelezen van deze schrijver dus ik kan niets zeggen over voorgaande boeken. Dus deze : pijnlijk mooi. 
Voor interpretatie vatbaar. 

Dankjewel ambo|anthos voor dit exemplaar toe te sturen. 

0 reacties:

Een reactie posten