wapenzusjes - lizzie page

Wapenzusjes - Lizzie Page (Kokboekencentrum)

"Wapenzusjes' van Lizzie Page is het waargebeurde verhaal van de vriendschap van twee verpleegsters aan het front van de Eerste Wereldoorlog.

Terwijl de oorlog zijn tol eist, klampen de gewonde soldaten zich vast aan de liefde en zorg van twee moedige, jonge verpleegsters. Ondanks hun verschillen worden Mairi en Elsie de beste vriendinnen. Het werk dat ze doen is hartverscheurend en ze lopen voortdurend gevaar. Als de oorlog voortduurt, komt hun vriendschap steeds meer onder druk te staan. 

Een indrukwekkend en ontroerend oorlogsverhaal dat je niet loslaat – gebaseerd op een wonderlijke, waargebeurde geschiedenis.

Lizzie Page is een Brits auteur, heeft een master in creatief schrijven behaald en werkte onder meer als journalist en docent. "Wapenzusjes' werd lovend ontvangen in het Verenigd Koninkrijk en Amerika.

Dit is een erg heftig boek vind ik persoonlijk. Elsie en Mairi hebben echt geleefd, hebben dit echt meegemaakt en dat maakt het eens zo speciaal dit boek te lezen. 

Lizzie Page beschrijft de dames en alle andere personages heel erg gedetailleerd zodat je een goed beeld krijgt van al deze mensen. Een vleugje humor hier en daar maar ook erg intense gesprekken, gevoelens en gedachten zorgen ervoor dat je door dit boek opgeslorpt wordt en dat het leest als een trein.

De auteur zorgt er ook voor dat je weet hoe Elsie en Mairi in het leven stonden, hoe ze naar het leven keken tijdens hun tijd in de oorlog als verpleegster. Hoe moeilijk ze het krijgen met hun gevoelens, normen en waarden, hun vriendschap die onder druk komt te staan. Laten we ook niet vergeten hoe deze dames dit allemaal deden in volle oorlog op 100 meter van de Duitse linie. 

Elsie en Mairi verleenden er eerste hulp, die nu ‘gouden uur’ behandeling genoemd wordt, aan soldaten vooraleer hen door te sturen naar militaire hospitalen verder achter de linies. Ze raakten al snel bekend als ‘De Engelen van Pervijze’.

Dit is een boek over twee uitzonderlijk moedige dames die hartsvriendinnen worden vanaf hun eerste ontmoeting. Over twee vrouwen die door oorlog, dood, liefde en een andere kijk op het leven toch onbaatzuchtig samenwerken. Die elkaar aantrekken, afstoten en zelfs ongelooflijke dieptepunten kennen. 

Lezen doe je vanuit Mairi haar soms naïeve standpunt, zeker in het begin van het boek, om haar vervolgens belangeloos te zien groeien in haar rol van verpleegster en in de schaduw van Elsie.

Na het lezen van dit boek dat absoluut een 4 sterren waard is wou ik toch wat meer weten over deze vrouwen en hun leven na de oorlog.

Zowel in de eerste als Tweede Wereldoorlog was Elsie actief in de hulpverlening aan het front. Na WO ll ging ze in Ashtead, Surrey wonen en daar bleef ze ook tot haar dood. Ze fokte Chiuahuas. Ze is nooit meer hertrouwd en is dement geworden op late leeftijd. Op 26 april 1978, op 93-jarige leeftijd, stierf Elsie door ouderdom. (Wikipedia)

Door de gasvergiftigingen tijdens de oorlog had Mairi gezondheidsproblemen en een zwak hart. Toch leefde ze verder zoals voorheen en begon ze nog met autoracing. Ze keerde later terug naar Nairn waar ze een gevogeltefokker werd samen met een vroegere jeugdvriend. Op 22 augustus 1981 stierf Mairi op 85-jarige leeftijd aan longkanker. (Wikipedia)

Er is online nog meer info te vinden over deze dames en hun werk maar dankzij Lizzie Page haar boek heb je toch wel een vrij goed en gedetailleerd beeld. 
Een ongelooflijk mooi heftig boek dat iedereen zou moeten lezen!! 

Bedankt aan uitgeverij Kokboekencentrum voor dit recensie exemplaar.0 reacties:

Een reactie posten