Think Pink | Pink Ribbon

Think Pink. Alles over strijden tegen, leven met en leven na borstkanker. - Kaatje de Coninck (Borgerhoff & Lamberights)

Think Pink is een boek van Kaatje de Coninck uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. ISBN 9789089315571 

Think Pink is de naam van de nationale borstkankercampagne in België.
De organisatie is o.a. bekend om haar talrijke sportevenementen ten
voordele van (ex-)borstkankerpatiënten en het onderzoek naar deze ziekte.
Meer dan tienduizend vrouwen krijgen elk jaar te horen dat ze borstkanker
hebben, daarmee is België helaas wereldkampioen.

In dit boek verenigt Think Pink àlle info over borstkanker: over preventie,
diagnose en behandeling; over hoe je als vrouw je trots en schoonheid kan
behouden; over hoe je lichaam zal zijn nà de behandeling en hoe je weer helemaal fit kan worden; over hoe je dat alles mentaal moet verwerken.

Kanker, the C word, het is een kut ziekte die zo ongeveer iedereen treft op de een of andere manier. Echt iedereen is al eens geconfronteerd geweest met deze ziekte.

Ook ikzelf heb als jong meisje (niet dat ik nu oud ben op mijn 33e) met amper borsten (niet dat ik nu zo veel heb ;)) al eens een mammografie moeten ondergaan voor achteraf een onschuldig iets. (En ja ondergaan want zo een mammografie is geen lachertje op die leeftijd. Amper borst om te pletten maar believe me pletten zullen ze en als jongvolwassenen is dat relativatie vermogen nog niet volledig wat het moet zijn.) 

Toch, toen bij de dokter, die woorden horen dat het uitzonderlijk zou zijn en het amper voorkomt maar we het toch moeten uitsluiten waren beangstigend genoeg. Dus ik check die boobies van mij elke keer ik in de douche sta. 

Ook in mijn vriendenkring is die confrontatie met borstkanker er helaas al geweest, eveneens als in de familie. Iedereen gaat er op een andere manier mee om maar één ding moeten we allemaal doen, zonder nadenken. Elkaar helpen, steunen of eender wat de persoon in kwestie nodig heeft. 

Vrouwen die hun borsten of beide borsten verliezen en doorgaan zijn toppers, allemaal!! Vrouwen/mannen die preventief hun borsten laten verwijderen zijn absoluut ook heldinnen/helden. 

Vrouwen/mannen die elke dag strijden tegen deze ziekte verdienen een stambeeld, net zoals iedereen trouwens die vecht tegen eender welke vorm van kanker.

Wat ik niet genoeg kan benadrukken is dat je echt wel die borsten moet controleren. Voor sommige misschien een drempel die ze over moeten maar hé, het is oké!! Doe maar, niets akward aan.

Dit boek krijgen patiënten met borstkanker mee in het ziekenhuis waar ik werk voor/tijdens hun revalidatie. Enkele tips om je goed te voelen, tips die helpen voor de genezing. Alle beetjes helpen en ook al heb je niets aan het merendeel van dit boek dan zullen die paar zinnen toch mee het verschil maken. 

Jitske Van de Veire vat het allemaal erg mooi samen (top trouwens dat zij haar naam gebruikt om taboes de wereld uit te helpen en the girl does so much more. Check haar instagram even, you won’t get disappointed.)  

En ik, ik vraag aan jullie allemaal om regelmatig aan die borsten te zitten en bij de minste twijfel je huisarts of gynaecoloog te vereren met je bezoek. 

“Geconfronteerd worden met iemand die borstkanker krijgt en je onvoorwaardelijk liefhebt is het moeilijkste ooit. Het maakt je klein. Het maakt je bewust. - Laat je beseffen hoeveel geluk je hebt, en hoeveel vrouwen dit geluk even kwijt zijn. Het zorgeloze. De zekerheid. - Ik steun dit met heel mijn hart, met twee nog gezonde borsten. En het besef dat het zo snel kan veranderen.” 
  • Jitske Van de Veire over PinkRibbonBE. 
  • Instagram @jitskevandeveire0 reacties:

Een reactie posten