Op aarde schitteren we even. | ocean vuong

Op aarde schitteren we even - Ocean Vuong (Hollands Diep)

De debuutroman van de dichter Ocean Vuong is een schokkend familieportret en een indringend relaas van een eerste liefde, waarin de bezwerende kracht van taal en verhalen wordt aangewend als middel om te overleven en kloven te overbruggen.

Op aarde schitteren we even is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De schrijver van de brief, de achtentwintigjarige Hondje, legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon - een geschiedenis waarvan het brandpunt in Vietnam ligt. Daarnaast verschaft hij toegang tot delen van zijn leven waar zijn moeder nooit van heeft geweten, en doet hij een onvergetelijke onthulling. De roman is behalve een getuigenis van de problematische maar onmiskenbare liefde tussen een alleenstaande moeder en haar zoon, ook een genadeloos eerlijk onderzoek naar ras, klasse en mannelijkheid. Op aarde schitteren we even stelt vragen die centraal staan in het Amerika van nu, dat ondergedompeld is in verslaving, geweld en trauma. Het is een roman vol mededogen en tederheid over de kracht van je eigen verhaal vertellen en over de vernietigende stilte van niet gehoord worden.

Met verbluffende urgentie en elegantie schrijft Ocean Vuong over mensen die klem zitten tussen onverenigbare werelden, en onderzoekt hij hoe we elkaar kunnen genezen en redden zonder te verloochenen wie we zijn. De vraag hoe we moeten overleven, en hoe we daar een soort vreugde aan kunnen ontlenen, is de drijvende kracht van de belangrijkste debuutroman sinds jaren.

De cover vind ik persoonlijk niet zo mooi, ik zag een Engels cover en die is zoveel mooier en passender. Ik vind deze cover niet krachtig genoeg voor het boek. 

Speciaal, literatuur. Het boek neemt je meteen mee met krachtige woorden en zinnen, wat zwaarder, beladen maar ik was mee.

Naarmate het boek verder gaat verliest de auteur precies een beetje van die formule, is het schrijven niet meer zo krachtig en saai is absoluut een te groot woord maar truth be told, dat werd het wel, een beetje saai. 

Een beetje saai en een beetje de richting kwijt. De auteur leek even overal en nergens te zijn en de krachtige literaire lijn vol poëzie, vergelijkingen enz vielen weg.
Als dit zo bedoeld was heeft het absoluut geen meerwaarde en doet het het boek geen goed.

Begrijp me niet verkeerd, deze Ocean Vuong weet hoe hij moet schrijven, weet zijn lezers mee te nemen in een stroom vol woorden die erg mooi zijn.

Iedereen, of toch het merendeel is lyrisch over dit boek en dat is volkomen te begrijpen. Dit boek had een absolute 5/5 gekregen als de auteur heel het boek door zijn schrijfstijl had kunnen aanhouden. 

Ik zal zeker nog anders werk lezen van deze auteur, dat wel want hij schrijft ontzettend mooi. Deze ‘Op aarde schitteren we even’ krijgt een 3/5.

  • Auteur(s) : Ocean Vuong
  • Uitgeverij : Hollands Diep
  • ISBN : 9789048846832
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum :sept2019

'Een grandioos verwoord portret.' ***** De Morgen

'Op aarde schitteren we even is een romandebuut dat eigenlijk geen roman moet heten, omdat het genres overstijgt, samenvoegt, bevraagt en verbuigt. Tot een schitterend geheel.' ***** NRC

'Op aarde schitteren we even is een boek vol knappe metaforen, experimenteel proza en flarden poëzie over trauma, eerste liefde, verlies en opgroeien. En niet in het minst over de kracht van taal. Een hartverscheurend verhaal van een duizelingwekkende genialiteit. ***** De Standaard der letteren. 


0 reacties:

Een reactie posten