Het zoeken van Vera | Peter elshout

Het zoeken van Vera - Peter Elshout (Willowtreez)

De zestienjarige Vera loopt weg van huis. Ze is op zoek naar haar kleine broertje, Stijn.
Dat hij moeilijk te vinden zal zijn weet ze heel goed, Stijn is namelijk al drie jaar dood.

Een week later vindt Vera's vader Johan haar dagboek. Hoe meer hij daarin leest, hoe meer hij beseft dat de tijd dringt om haar te vinden. Met hulp van de bijzondere mix van mensen die Vera in haar week van huis heeft ontmoet, gaat ook Johan op zoek naar antwoorden. Waar is Vera? En, misschien nog wel belangrijker: waar is Stijn?

In deze jeugdroman word je zowel meegezogen in de gedachtewereld van de tiener Vera, als in die van haar vader Johan. Beiden zoeken ze naar een manier om het leven zin te geven na de dood van Stijn. Langzaamaan beginnen zij elkaar steeds beter te begrijpen.

Ik doe mee aan de blogtour ivm dit boek en vandaag is het mijn beurt. Al even een bedankje richting uitgeverij voor het opsturen van dit recensie-exemplaar.

De cover vind ik best mooi al had hij echt schitterend geweest als dit een hardcover was geweest. (Muggenziften I know) 
Hij heeft zo een mooie kleur en dan de illusie van het gescheurde stukje. Mooi.

Ook erg leuk is dat je de fragmenten die Vera schrijft in haar handschrift leest, je haar woorden leest en ziet in welke gemoedstoestand ze is. Soms schrijft ze groot en dan weer kleiner. Soms veranderd de grote naarmate ze meer schrijft en ze zich meer moe of boos voelt. Ook dit vind ik erg goed gevonden. Dit is zeker een meerwaarde voor het publiek dat ze willen bereiken.

Het verhaal is best heftig. Je volgt Vera haar zoektocht in het ‘waarom?’ En haar zoektocht naar zichzelf, rust,... op een bepaald moment is ze op zoek naar alles en niets. Ook haar vader volgen we in zijn struggle doorheen dit alles en hoe hij zich al een weg baande doorheen periodes in hun leven.

Ook zorgt de auteur voor heel veel diversiteit in het verhaal door middel van zijn nevenpersonages en de onderwerpen die hij er ‘tussen’ gooit zijn erg actueel. Denk aan rasicme, vooroordelen, rijk & arm,...

Dit verhaal is qua onderwerp ook best heftig, je broertje verliezen, gescheiden ouders, je vader die het spoor even kwijt was, jezelf leren kennen en ontdekken... 
Ik kan mezelf wel terugvinden in die zoektocht en het gevoel vinden van hoe snel je mentaal compleet in de war geraakt op die leeftijd.

‘Het zoeken van Vera’ neemt je mee naar haar denken over deze wereld, hoe ze erin wil leven, over de dingen die ze probeert te begrijpen en hoe ze in de knoop ligt met dit alles. We lezen hoe ze over haar vader denkt en over zichzelf, we lezen hoe haar vader over haar denkt en zichzelf. Daar deze manier ontdekt je veel details en zit je mee in hun hoofd. 

Dit boek laat je op het einde denken dat het allemaal heftig is en geeft je het gevoel van herkenning. Dit boek geeft mee dat hoe zwaar het allemaal ook is, je met elkaar moet praten of gewoon moet weten dat je terecht kan bij elkaar, ondanks het leven zijn vele ups and downs. Een belangrijke jeugdroman die moet gelezen worden. 4/5

  • Auteur : Peter Elshout
  • Uitgeverij : Willowtreez
  • Bindwijze : paperback
  • Verschijningsdatum : okt2019
  • Taal : Nederlands
  • EAN : 9781393200901

0 reacties:

Een reactie posten