Geschreven geschiedenis

Geschreven geschiedenis - Simon Sebag Montefiore (Spectrum)
Brieven die de wereld hebben veranderd

Gerenommeerd historicus Simon Sebag Montefiore selecteerde ruim honderd brieven, van de oudheid tot de eenentwintigste eeuw. In deze Nederlandse editie zijn brieven van bekende Nederlanders en Vlamingen toegevoegd door Simon Sebag Montefiore. Sommige zijn moedig en inspirerend, andere verwerpelijk en schokkend, sommige zijn literaire parels, weer andere wreed, grof en schaamteloos, vele zijn erotisch of hartverscheurend. De schrijvers variëren van koningin Elizabeth I, Ramses II en Leonard Cohen tot Nelson Mandela, Stalin, Michelangelo, Süleyman de Grote en gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden. 

Van liefdesbrieven tot oproepen tot invrijheidstelling, oorlogsverklaringen en overpeinzingen over de dood. Op kleurrijke wijze en met zijn kenmerkend heldere stijl, brengt meesterverteller Montefiore de personages uit de brieven moeiteloos tot leven. Hij laat ons zien waarom zij stuk voor stuk uitzonderlijk zijn, en kleur geven aan het verleden en ons leven nu nog altijd verrijken.

Dit zijn toch wel altijd boeken die ik erg graag lees en ook erg interessant vind. 
Waarom schrijven we eigenlijk geen brieven meer? Ik heb als kind echt zo een grote verzameling briefpapier gehad. Vandaag de dag, als je het al ergens tegen komt, betaal je je blauw aan een pakketje mooi briefpapier.

Op school hadden we zelf een ‘secret buddy’-project waar je een brief naar iemand schreef vol complimenten die je zelfvertrouwen een boost gaven op mooi briefpapier. Laten we dit toch terug wat meer gaan doen.

In het boek lees je verschillende onderwerpen van brieven geschreven door verschillende lagen van mensen. 
En sommige brieven zijn zo ontzettend mooi, andere zijn dan weer compleet absurt, andere over the top,.... zalig toch om wat meer inzicht te krijgen.

Toch wel het lezen waard, ik heb er van genoten. Weer wat bijgeleerd, weer wat meningen moeten bijstellen. Enige minpuntje is datik misschien iets ‘krachtigere’ brieven had willen lezen. Maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk. (En wat krachtig is voor mij kan voor iemand anders natuurlijk helemaal niets zijn.) 3/5

Simon Sebag Montefiore is een Britse historicus, journalist en schrijver. Zijn bestsellers worden in meer dan 48 landen gepubliceerd en hij won talrijke prijzen. Hij woont in Londen met zijn vrouw en twee kinderen.  • Auteur(s) : Simon Sebag Montefiore
  • Uitgeverij : Spectrum
  • ISBN : 9789000368617
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : hardcover
  • Aantal pagina's : 320
  • Verschijningsdatum : aug2019

0 reacties:

Een reactie posten