De wind kent mijn naam | Isabel Allende


 De wind kent mijn naam - Isabel Allende (Wereldbibliotheek)


Op een koude decemberdag in 1938 wordt de vijfjarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naar Engeland gezet. In de Kristallnacht een maand eerder hadden de nazi's het appartement in Wenen waar het joodse gezinnetje Adler zo gelukkig was, kort en klein geslagen. Samuels vader is verdwenen, zijn moeder komt Oostenrijk niet meer uit. Hij zal zijn ouders nooit meer zien. In Engeland wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar, dat hem liefdevol begeleidt naar volwassenheid. En wanneer hij vijfendertig is, emigreert Samuel naar San Francisco, om er violist bij een symfonieorkest te worden.

Vele jaren later, in 2019, vluchten de zevenjarige Anita Díaz en haar moeder voor het geweld in El Salvador naar de Verenigde Staten. Maar aan de grens worden ze van elkaar gescheiden. Haar moeder wordt teruggestuurd en het meisje blijft alleen achter in een smerig opvangkamp. Daar ontfermt Selena Durán, een jonge maatschappelijk werkster, zich over Anita en weet een veilig thuis voor haar te vinden, bij Samuel Adler. Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt. Met alles wat in zijn vermogen ligt, ondersteunt hij de pogingen van Selena om Anita's moeder op te sporen. 


Isabel Allende heeft een speciale manier van verhalen en personages door elkaar te weven. Veel personages en toch is er een gemeenschappelijk verhaal. Zo ook in de wind kent mijn naam.


Schrijven kan deze auteur als geen ander, toch voelde het dit keer iets minder diep aan dan wat ik van deze auteur gewend ben. Alsof enkele pagina’s met details geschrapt waren, en net die horen zo bij een boek van deze auteur.


Dit neemt niet weg dat ook deze keer de personages een plek in je hart veroveren en zowat elke emoties een keer voorbijkomt. Deze personages en het verhaal dat ze met zich meedragen laten je niet onberoerd.


De ‘oude’ Isabel Allende boeken (die trouwens allemaal een prachtige nieuwe cover kregen) hebben net dat tikkeltje meer mijn voorkeur maar dat neemt niet weg dat dit boek ook als een zacht dekentje dat over je valt aanvoelt. 


  • Auteur(s) : Isabel Allende
  • Uitgeverij: Wereldbibliotheek
  • ISBN : 9789028453104
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 288
  • Verschijningsdatum : juni 2023
  • Thema : C 2010 tot c 2019; El Salvador; Familiesaga’s; Hedendaagse levensstijl fictie; Interbellum ca. 1919 tot ca. 1939; Moderne en hedendaagse fictie; San Francisco; Tweede Wereldoorlog fictie; Verhalend thema: liefde en relaties

0 reacties:

Een reactie posten