Dagboek van een spoedarts | Elisabet Haesevoets


 Dagboek van een spoedarts - Elisabet Haesevoets (Lannoo) 


De spoedafdeling: een plaats waar je zelf liever niet te veel komt, maar die wel tot de verbeelding spreekt. Elisabet Haesevoets werkte jaren als spoedarts en biedt je een onverbloemde blik achter de schermen van dit spannende en soms ook harde leven.

Een reanimatie tussen de brandende assen, een letterlijk gebroken hart, een akelige treinramp, een verborgen zwangerschap,... vanaf de eerste pagina's neemt Elisabet je mee in de meest onwaarschijnlijke situaties en diepmenselijke emoties. Ze deelt beklijvende verhalen die zowel doen glimlachen als naar adem happen, telkens gekleurd door een diverse stoet patiënten.

Naast de dagelijkse strijd om mensenlevens te redden, vertelt Elisabet ook over haar eigen overlevingsstrijd in de zorgsector. Van het samenhorigheidsgevoel tijdens een oudejaarsavond op de afdeling tot de tol van een ellenlange shift zonder slaap of substantiële maaltijd. Maar ook: hoe sommige patiënten nog jaren in haar hoofd bleven rondspoken, hoe ze onder haar witte jas groeide als vrouw en hoe ze uiteindelijk besloot de spoedafdeling voorlopig achter zich te laten.


Stap samen met Elisabet de MUG-wagen in en laat je meevoeren in de wereld van een spoedarts!


Hoe gaat het er echt aantoe op spoed. Iedereen is er wel nieuwsgierig naar, moet ook wel want het gros van de mensen heeft ook een heel uitgesproken mening over ‘de spoed’ en dan vooral over de wachttijden.


Elisabet maakt met haar ervaringen nog maar eens duidelijk wat vele onder ons maar niet begrijpen. Hoe langer je moet wachten op spoed, hoe beter, want in de tijd die jij moet wachten - wat al een eerste indicator is dat het allemaal nog zal/kan meevallen - vechten de artsen, verpleegkundigen en een heel team voor mensen hun leven.


Het draait niet enkel om het fysieke, ook mentaal krijgen patiënten, slachtoffers én artsen ed het zwaar te verduren. Je kan nooit zomaar iets aannemen en geen enkel geval is hetzelfde. Vertrouwen hebben in jezelf en vertrouwen op je team is key. 


Dat de wereld der geneeskunde nog best wat zit vastgeroest in een ouderwets machtspositie systeem is ook duidelijk dankzij Elisabet haar ervaringen. Al nuanceert ze alles wel duidelijk en eerlijk, haar ervaringen zijn niet perse die van een ander. 


Ik ben verwondert geweest, heb moeten huilen, mij samen met Elisabet boos gevoeld, stil geweest en steeds gedacht, oef, wat een ongelooflijke sterke en eerlijke vrouw.


  • Auteur(s) : Elisabet Haesevoets
  • Uitgeverij: Lannoo
  • ISBN : 9789401492218
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : juni 2023
  • Thema : Arts/patiëntrelatie; Waargebeurde verhalen: algemeen

0 reacties:

Een reactie posten