Antonia | Paolo Cognetti


 Anatonia - Paolo Cognetti (de Bezige Bij)


Antonia Pozzi werd geboren in Milaan in 1912, als dochter van een advocaat en een gravin. Hoewel ze in een beschermde omgeving werd grootgebracht, kreeg ze toch de kans om ervaringen op te doen die voor andere vrouwen uitgesloten waren: studeren aan de universiteit, reizen door Europa en bergen beklimmen. Ze verkende de wereld met een vurig verlangen, en ontdekte zichzelf door middel van fotografie en poëzie. Ze had vele liefdes en depressies, maar altijd bleven de bergen haar toevluchtsoord. Uit wanhoop over het sombere politieke klimaat in Italië en de rest van Europa, pleegde ze in 1938 zelfmoord, op 26-jarige leeftijd. 


Paolo Cognetti vertelt in Antonia het verhaal van deze – ook in Italië – vergeten dichteres. Door middel van foto’s, dagboekaantekeningen, brieven en gedichten komt Antonia Pozzi weer tot leven. Cognetti vermengt zijn woorden met de hare, en schetst een helder en delicaat portret van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, en van een inspirerende kunstenares.


Deze auteur en ik, het is een liefdes-haat relatie die meer naar de haat kant neigt. En toch, toch kan ik niet weerstaand om elk boek van deze auteur te lezen. Deze keer wist hij mij echter helemaal in te palmen met zijn boek over Antonia Pozzi.


Paolo Cognetti begeleid je doorheen Antonia’s leven. Eentje met vele pieken en dalen. Letterlijk en figuurlijk. Dankzij rijke ouders krijgt Antonia de mogelijkheid om te reizen en de wereld te ontdekken met al zijn grillen.


Liefde, afwijzing, opgroeien, klasseverschil, de bergen, zuurstof,… Antonia beleefd het allemaal en beleefd het allemaal zeer intens. Doorheen dit alles schrijft ze, brieven, gedichten. De auteur zorgt door foto’s, brieven en gedichten dat je Antonia leert kennen.


Sommige gedichten ontroerde mij tot tranen toe, bij sommige brieven voelde ik vreugde en zelfs de hartstocht van Antonia en ik werd blij wanneer ze weer in de bergen vertoefde. Dankzij Paolo Cognetti krijgt iedereen nu de kans om Antonia te leren kennen en haar nooit meer te vergeten. 


  • Auteur(s) : Paolo Cognetti
  • Uitgeverij: Bezige Bij, Uitgeverij De
  • ISBN : 9789403197319
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : juni 2023
  • Thema : Biografische fictie

0 reacties:

Een reactie posten