November | Thomas Olde Heuvelt


 November - Thomas Olde Heuvelt (Boekerij)


Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.


Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug... maar wel tegen een prijs.

Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?


Ik volgde de Instagram live van deze auteur en hoorde hem zeggen dat dit zijn beste boek so far is en daar is geen woord van gelogen. Wat een boek! Wat een lees! Ik las het boek enkele dagen geleden uit, ik had het trouwens zo uit want ik liet mijn slaap ervoor (alsof iemand een goede nachtrust heeft tijdens het lezen van Olde Heuvelts boeken) en ben nog steeds diep verdoken in het verhaal, het is zo sterk, zit psychologisch zo goed in elkaar en is zó een mindfuck. Oef. Wat een verhaal. 


Ik weet niet waar te beginnen. Vertel ik hoe fijn die verwijzingen naar vorige boeken zijn? Vertel ik hoe geniaal dit gehele verhaal is? Vertel ik hoe sommige hoofdstukken zo heftig en intens waren dat ik het boek amper kon openhouden? Want als ik het niet las dan is het er niet en laat dát nu juist de kracht van deze auteur zijn, want ik ben helemaal niet zeker of het er allemaal niet was of is.


De auteur deelt het verhaal op in twee delen. In het tweede deel voelt alles wat rustiger aan - nou ja, wat is rustiger hè - maar dat zorgt dan weer dat je als lezer meer gaat nadenken en zit je zelf al zo in die mindfuck dat ook hier elk hoofdstuk intens is. 


De schrijfstijl van Thomas Olde Heuvelt, dat is toch best uniek. Zelf ben ik niet echt fan van horror, ik las nog maar een boek van Stephen King en dat was hem niet voor mij. Ik weet bijna zeker dat Thomas de enige auteur is die met zijn unieke schrijfstijl - de manier waarop hij het verhaal brengt, de elementen en thema’s die zijn boek bevatten en noem maar op, mij kan bekoren. Dat evenwicht dat hij zo meesterlijk hanteert, goud. 


Lees. Dit. Boek. 

Snel.


  • Auteur(s) : Thomas Olde Heuvelt
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022591116
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 464
  • Verschijningsdatum : november 2022

0 reacties:

Een reactie posten