Lessen in chemie | Bonnie Garmus


 Lessen in chemie - Bonnie Garmus (Boekerij)


Maak kennis met Elizabeth Zott. Briljant scheikundige, onophoudelijke doorzetter en — helaas voor haar dromen en ambities — een vrouw. In de jaren zestig is het hoogst ongebruikelijk dat vrouwelijke wetenschappers zelfs maar bestaan, laat staan dat ze tot de top van hun vakgebied behoren.


Een verdieping – en een wereld – van haar verwijderd werkt Calvin Evans, een scheikundig genie met een sociale handicap, die al op jonge leeftijd een Nobelprijs op zijn naam heeft staan. Tot Elizabeths grote verbazing herkent uitgerekend deze man haar talent. Eindelijk neemt haar onderzoek een vlucht. Maar omdat het leven even onvoorspelbaar is als chemische reacties, is Elizabeth drie jaar later een alleenstaande moeder en lijkt haar carrière voorgoed voorbij. Gelukkig is ze niet voor één gat te vangen: Elizabeth slaat haar keuken kort en klein en transformeert hem tot een laboratorium – vastbesloten om haar onderzoek zelfstandig voort te zetten en eindelijk academische erkenning te krijgen. Want als iedereen blijft zeggen dat haar enige recht het aanrecht is, kan ze daar maar beter haar voordeel mee doen!


Wat een leuk boek en waarom kwam ik dit boek niet eerder tegen? Razend populair in bv Duitsland maar ik zag het hier, in België, amper voorbijkomen. Waarom? Geen idee, want dit is zo een leuk, fijn, emotioneel boek dat goed geschreven is, diepgang heeft en je echt raakt. 


Misschien is het omdat het eerder als een humoristisch boek voorgesteld is? Ik kwam het ook enkel tegen in die omschrijving. Pas op, het karakter van het hoofdpersonage, de dynamiek tussen moeder en dochter, de oppas, het is heerlijk om lezen en soms inderdaad best heel grappig.


De levensloop van Elisabeth is dat echter niet en daar ligt nu de sterkte van dit ongelooflijk mooi, moedig en knap verhaal. Het leven is niet makkelijk, en als vrouw in die tijd al helemaal niet maar een klein sprankeltje hoop, een klein beetje chemie kan ervoor zorgen dat alles om zijn plaats valt of net dat duwtje geeft op weer tot het volgende sprankeltje te komen.


Chemie kan er ook voor zorgen dat je toch steeds weer kan doorgaan zelf wanneer je denkt van niet. Blijf trouw aan jezelf, je waarde en normen. De auteur brengt die boodschap over zonder het zeemzoete cliché erbij en wat kan ik dat ongelooflijk hard appreciëren. 


Tijd om dit boek een tweede adem te geven. Hol naar je lokale boekhandel en ga dit boek halen. Bestel je in je favoriete leespositie en geniet. Geniet van dit mooi en aangrijpend verhaal van Elisabeth en Mad, geschreven in een heerlijke schrijfstijl. 


  • Auteur(s) : Bonnie Garmus
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022593035
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 384
  • Verschijningsdatum : maart 2022

0 reacties:

Een reactie posten