Die ene leerling | Rik Kuiper

 


Die ene leerling - Rik Kuiper (Ambo|Anthos)


Die ene leerling van Rik Kuiper, bekend van de indrukwekkende en populaire serie in de Volkskrant, is verplichte literatuur voor wie in het onderwijs werkt, schoolgaande kinderen heeft of zelf ooit naar school is geweest. Docenten vertellen over de leerling die hun kijk op het onderwijs voor altijd veranderde. De columns uit de Volkskrant zijn nu gebundeld, zoals eerder is gebeurd bij Die ene patiënt van Ellen Visser.


Door welke leerling ben je anders naar je vak gaan kijken? De meeste docenten hoeven niet lang na te denken over die vraag. Dat meisje dat ’s avonds bij me aanbelde, zeggen ze dan. Die leerling die bij me wilde komen wonen. Die knul met dat mes. Die vent die bij mij in het lokaal deradicaliseerde. De leerling die we tóch het voordeel van de twijfel gaven. Over die leerlingen gaan de interviews die Rik Kuiper elke week maakt voor zijn serie ‘Die ene leerling’ in de Volkskrant. Het zijn opwekkende, aandoenlijke of aangrijpende verhalen die de lezer even meenemen het klaslokaal in, waarvan de deur meestal gesloten blijft. Ze tonen waar het in het onderwijs om gaat: de verhouding tussen leraar en leerling.


Uit de verhalen die hier zijn gebundeld blijkt met welke dilemma’s docenten worstelen, waar ze aan twijfelen, wat ze ooit fout deden. En het draait om wat die docenten er zelf van geleerd hebben. Wat zijn ze anders gaan doen nadat ze die ene leerling in de klas hadden? Met bijdragen van BN’ers met een verleden als docent, onder anderen Ionica Smeets, Jacques Vriens, Arie Slob en Aafke Romeijn.


Die ene leerling is een boek vol verhalen van leerkrachten die alleen op de ene of andere manier - goed of slecht - geraakt zijn door een leerling of een gebeurtenis.


‘Sarah bleek meer te kunnen dan de toetsen aangaven.’


De ene leerkracht leerde om meer betrokken te zijn, terwijl de andere net op de rem moest gaan staan. Waar de ene leerkracht moest ondervinden dat een gevestigde strategie niet altijd de beste is, plukte de andere de vruchten van out of the box denken.


‘Lauren deed me inzien dat sommige leerlingen beter gedijen bij meer vrijheid.’


Leerkracht zijn is niet enkel maar tijdens schooluren. Vooral dat leerde ik uit dit boek. Een leerkracht vraagt emotioneel veel meer dan wat sommige denken. Leerlingen kunnen onder je huid kruipen.


‘Wesley leerde me dat je als docent onbevooroordeeld moet zijn.’


Sommige verhalen klonken bekend in de oren, anderen waren best grappig en weer andere waren ronduit ontroerend en/of hard. Als je even nood hebt om je zinnen te verzetten, dan is dit boek zeker de ideale lees.


‘Fatima leerde me dat ik harder moet vechten.’


  • Auteur(s) : Rik Kuiper
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026356681
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 208
  • Verschijningsdatum : oktober 2021

0 reacties:

Een reactie posten