Uit het niets | Aline Sax


 Uit het niets - Aline Sax (Davidsfonds infodox)


Wat als mijn herinneringen helemaal geen echte herinneringen zijn? Misschien is het allemaal nooit gebeurd. Misschien heeft iemand mijn herinneringen niet gewist, maar overschreven met pseudoherinneringen, met verzinsels, met fictie die helemaal niet heeft plaatsgevonden.  


Elisabeth ontwaakt in een verlaten luchthaven. Hier hebben de laatste overlevenden van de mensheid zich verzameld, nadat een catastrofe de wereld heeft vernietigd. De zon is verduisterd, de aarde koud, de lucht giftig. De overlevenden zijn op elkaar aangewezen. Maar niemand herinnert zich iets van de ramp of het leven voor de luchthaven. En er blijken nog meer gaten te zitten in het verhaal. Elisabeth wil er het fijne van weten. Maar dan moet ze haar herinneringen zien terug te krijgen. En wil ze dat wel?


Een boek waarbij je, bij het lezen van de eerste pagina’s, misschien denkt dat het het zoveelste boek op rij is met deze thematiek, toch zal dit boek je verrassen. Aline Sax geeft je de illusie van voorspelbaarheid om te eindigen met alles behalve dat.


De schrijfstijl van Aline is heel vlot. Ik raasde door het boek heen. Niet enkel door de schrijfstijl en de spanning die heel het boek door aanwezig is maar ook doordat de auteur gebruikt maakt van korte hoofdstukken. Hoofdstukken waarvan de titel alleen al vraagt om snel door te lezen.


Het is Elisabeth die je - net zoals zichzelf - door dit verhaal loodst. Zowel zij als de andere personages zijn duidelijk als lijken ze niet echt scherp te zijn. Ik bedoel daarmee dat het soms wat vlakker aanvoelt maar het past eigenlijk wel bij het verhaal. Dus was dit misschien gewoon wel de bedoeling van de auteur. 


De flaptekst begint met ‘Wat als mijn herinneringen helemaal geen echte herinneringen zijn?’. Ik heb meermaals nagedacht tijdens het lezen van dit boek over deze vraag en andere vragen of over gebeurtenissen in het boek waarvan ik dacht ‘ja, eigenlijk…’ of ‘hoezo?’. 


Toch wel een bijzonder jeugdboek dat ik graag gelezen heb en dat zijn lezerspubliek zeker zal bekoren.


  • Auteur(s) : Aline Sax
  • Uitgeverij: Infodok
  • ISBN : 9789002274343
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 264
  • Verschijningsdatum : oktober 2021

0 reacties:

Een reactie posten