Het donker | Emma Haughton

 Het donker - Emma Haughton (Luitingh-Sijthoff Amsterdam)


In Het donker van Carnegie Medal-genomineerd auteur Emma Haughton reist EHBO-arts Kate North naar Antarctica om een overleden arts op het VN-onderzoeksstation te vervangen.


De klok tikt, en niemand kan ontsnappen… In de meest onherbergzame omgeving – afgezonderd van de rest van de wereld – loopt een moordenaar rond.


Het leven van spoedeisendehulparts Kate North staat op zijn kop door een persoonlijke tragedie. Wanneer ze de kans krijgt om aan de slag te gaan bij het VN-onderzoeksstation op Antarctica grijpt ze die zonder twijfel met beide handen aan. Op Antarctica zou niemand haar kennen – en niemand dus weten over haar tragische verleden. Eindelijk geen medelevende blikken en mensen die vragen hoe het met haar gaat. Maar terwijl het station in een totale winterduisternis gehuld wordt, begint Kate te vermoeden dat de dood van haar voorganger niet toevallig was. En hoe meer vragen ze stelt, hoe gevaarlijker het wordt voor iedereen… 


Een huiveringwekkende, claustrofobische thriller met sterke personages en een geweldige setting.


Of ik een boek wou lezen met een gitzwarte cover met als titel Het donker, ik hoefde er niet lang over na te denken. Één dode, twaalf verdachten en 24 uur totale duisternis. Met deze veelbelovende woorden begon ik dit boek.


Emma Haughton heeft naast een vlotte schrijfstijl ook een heel sterke schrijfstijl. Het boek leest heel snel dankzij die vlotte manier van schrijven en ondanks dat het concept van dit boek al jaren niet vreemd is geeft ze er toch haar eigen twist aan.


Duisternis, isolatie, Antarctica en moord. Het is al eerder verteld maar dankzij de personages die de auteur hier neerpent voelt het toch weer verfrissend aan. Ze speelt vooral een sterk psychologisch spel waardoor je geen idee hebt wie of wat, of je gaat steeds weer twijfelen aan je oordeel.


Kate is alles behalve een standaard hoofdpersonage en heeft meer dan een demon te verslaan. Er gaan honderd en een dingen door haar hoofd en je leert haar maar mondjesmaat kennen waardoor je nu niet exact weet of zij onschuldig of schuldig is.


De sterkte van dit boek is dat je, hoe meer je leest en je jezelf overgeeft aan dit boek, hoe meer je zelfs aan alles en iedereen gaat twijfelen. Je gaat zelf gevoelens van frustratie ervaren, je voelt de snijdende koude af en toe voorbij komen. 


Dit is zeer zeker een prima thriller die vooral met je hoofd en gedachten gaat spelen, die je zal misleiden in tijd en een thriller die ervoor zorgt dat je niemand nog wil vertrouwen. Een thriller die alle emoties voorbij laat komen, een boek met een hoog entertainment gehalte. 


  • Auteur(s) : Emma Haughton
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789024595822
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : oktober 2021


In de pers:

  • ‘Zenuwslopend spannend, aangrijpend en onvoorspelbaar. De setting is totaal uniek en gevaarlijk. Het donker is werkelijk angstaanjagend.’ Allie Reynolds


0 reacties:

Een reactie posten