De boekhandelaar van Florence | Ross King


 De boekhandelaar van Florence - Ross King (De Bezige Bij)


Een meeslepend verhaal over ‘de koning der boekhandelaren’


Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan. 

Dan arriveert er in 1476 een nieuwe techniek in Florence. Het nonnenklooster van San Jacopo di Ripoli aan de andere kant van de stad bemachtigt een drukpers van een failliete Duitse drukker. Binnen de kortste keren drukken de hardwerkende nonnen een serie boeken en pamfletten, waarmee een stroom aan politieke, filosofische en religieuze ideeën op gang wordt gebracht. 


In De boekhandelaar van Florence ontsluit Ross King het verhaal van een lokale strijd met verregaande consequenties. De stortvloed aan radicaal denken die werd ontketend door het gedrukte boek zou de loop van de geschiedenis veranderen; de drukpers vormde de voedingsbodem voor de renaissance en de reformatie, en maakte het pad vrij voor de verlichting – en voor de moderne wereld zoals we die nu kennen.


Ik las dit boek heel erg traag want ik nam mijn tijd om de mooie omgeving volledig in me op te nemen, om de beschreven straten te bewandelen en de beschreven winkels binnen te gaan en zo ten volle in mij te kunnen opnemen. Om de boeiende en bloemrijke personages volwaardig te leren kennen en dat allemaal gehuld in een knap staaltje schrijven.


Nu ik het boek eindelijk uit heb, probeer ik nog steeds de woorden te vinden om dit prachtige boek te beschrijven. Ik hou van dit boek en genoot van elk woord ervan. Hou van hoe het is geschreven, hou van wat er is geschreven. Het is zo mooi. Ik wilde verdwijnen in dit boek.


Ross King staat met dit boek garant voor een wel onderzocht historische boek. Een onderzoek naar de verloren gegane talenten dat boekmakers en boekhandelaars in Florence geweest zijn. Vespaciano, het hoofdpersonages dat de auteur hier opvoert, groeit uit van klein en nederig naar de grootste boekhandelaar van Florence, gewild door iedereen. Zelfs na da gedrukte tekst zijn intrede doet.


Als je liefhebber bent van historische boeken en liefhebber bent van geschiedenis omhuld in een beeldende, poëtische schrijfstijl. Dan is dit boek een pareltje voor jou. 


  • Auteur(s) : Ross King
  • Uitgeverij: Bezige Bij, Uitgeverij De
  • ISBN : 9789403124414
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 528
  • Verschijningsdatum : mei 2021

0 reacties:

Een reactie posten