Reuchlins reis | Cathalijne Boland


 


Reuchlins reis - Cathalijne Boland (Alfabet)


In 1891 reist jonkheer George Reuchlin op het nieuwste schip van de Holland- Amerika Lijn naar New York. Zijn vader Otto is medeoprichter van de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. George is zestien, maar het ligt al vast dat hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Ruim twintig jaar later, in 1912, stapt George aan boord van de Titanic. Hij overleeft de ramp niet. Zijn dood veroorzaakt een schokgolf in zijn gezin en ver daarbuiten.


Tussen George’ eerste en laatste oceaanreis emigreerden naar schatting dertien miljoen Europeanen naar Amerika, onder wie vele joden uit Rusland en Oost-Europa. De Holland-Amerika Lijn speelde samen met andere stoomvaartmaatschappijen uit Europa een cruciale rol in deze uittocht. Zonder hun onderlinge wedloop om het grootste schip had de trek naar de Verenigde Staten nooit zo’n massaal karakter kunnen krijgen.


Het levensverhaal van George Reuchlin is verknoopt met de Europese Exodus. Er zat een oceaan van verschil tussen zijn bestaan als eersteklaspassagier en dat van de landverhuizers in de derde klas. Maar één ding deelden zij: het verlangen naar een eigen thuis.


Een verhaal dat natuurlijk om zoveel meer draait dan alleen het zinken van de Titanic en George Reuchlin die een van de vele slachtoffers is. Dit boek gaat over scheepvaart, over zaken, over het verschil in klasse, maar ook over liefde, kinderen, een gezin. Hoe mensen van stand leefden, hoe mensen met minder welvaart. 


Het is een zeer dankbaar onderwerp en persoon waar de auteur heeft over geschreven. Heel jammer dat George zijn reis zo moest aflopen en heel triest hoe zijn familie tot op de dag van vandaag het verlies nog steeds voelt en draagt. Een vlotte en makkelijke schrijfstijl waardoor het boek leest als een roman. Ook raakte ik geïntrigeerd door het hele verhaal en schuimde ik nog even het net af op zoek naar extra info. 


Onderstaande link is een mooi interview met de auteur en kleinzoon van George Reuchlin. Zowel het interview als het boek zijn een aanrader. 


http://www.npostart.nl/tijd-voor-max/05-04-2023/POW_05546053


  • Auteur(s) : Cathalijne Boland
  • Uitgeverij: Alfabet Uitgevers
  • ISBN : 9789021340555
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 472
  • Verschijningsdatum : april 2023
  • Thema : Biografie en non-fictieproza; Migratie, immigratie en emigratie; Rotterdam; Schepen: lijn- en andere zeeschepen; Verenigde Staten van Amerika, VS

0 reacties:

Een reactie posten