Lot | Zeruya Shalev


 Lot - Zeruya Shalev (Meulenhoff)


Atara is voor de tweede keer getrouwd, met haar grote liefde, maar de laatste tijd voelt ze een steeds grotere afstand tot Alex. Ze maakt zich ook zorgen om hun zoon, een officier in het Israëlische leger die na zijn laatste missie nauwelijks het huis verlaat.

Misschien om haar familie beter te begrijpen, of misschien om aan hen te ontsnappen, gaat Atara op zoek naar Rachel, de eerste vrouw van haar vader, het grote taboe van Atara’s jeugd. Rachel vocht naast haar vader in de ondergrondse beweging die streed voor de onafhankelijkheid van Israël. 


De idealistische Rachel lijkt het verleden te belichamen – ze is inmiddels een weduwe die verlangt naar de vurigheid van vervlogen dagen en die ongerust kijkt naar het land waar ze voor gevochten heeft en de nalatenschap die ze achterlaat. Maar naarmate er steeds meer van het verleden wordt onthuld, werpt het een grotere schaduw op het heden en de toekomst en confronteert het alle personages met vragen over het lot, controle, verantwoordelijkheid, geloof, teleurstelling en liefde.


Dit boek heeft - onterecht - veel te lang op mijn tbr gelegen. Het is een genre boek waar ik heel veel van hou en dat me - naar goede gewoonte bij dit soort boeken - met heel weinig woorden laat. 


De schrijfstijl zuigt je mee in de levens van Atara en Rachel. Vooral met Atara haar verhaal, dat de auteur rouw en zoals het is, beschrijft voelde ik instant een klik. Met Rachel iets minder maar dat ligt gewoonweg aan het feit dat ik niet genoeg weet over haar achtergond. (Google heeft de antwoorden) 


Dit boek staat bol van de vele - actuele - thema’s die de auteur erin verwerkt heeft, en toch is het nooit teveel. Geen enkel moment is de druk op mijn borst te groot geworden. De balans is perfect. Het is prachtig zelfs wanneer het lelijk is. 


Een cirkel waarin heden, verleden en nog zoveel meer met elkaar verbonden zijn. Waar relaties - zowel familie als liefde - onder druk staan, verbroken worden of schrijnend uit elkaar gerukt worden. En vooral, hoe het Lot nooit te inlopen valt. 


  • Auteur(s) : Zeruya Shalev
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029094948
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : mei 2022
  • Thema : Israël; Moderne en hedendaagse fictie; Verhalend thema: sense of place

0 reacties:

Een reactie posten