Voorbij het zwart | Hilary Mantel


 Voorbij het zwart - Hilary Mantel (Meridiaan boeken)


Alison Hart, medium van beroep, toert met haar listige assistente Colette door de troosteloze slaapstadjes rond Londen. Samen vormen ze een onwaarschijnlijk duo: de een is een verlegen, nuchtere, maar sluwe bonenstaak, de ander een charismatische, corpulente helderziende wier verbinding met de spirituele wereld haar kwelt. Ze geeft boodschappen door van geliefde doden. Maar achter haar mollige, geruststellende verschijning gaat een wanhopige vrouw schuil, want ze kent de verschrikkingen die het volgende leven inhoudt, maar moet die verbergen voor haar klanten. Tegelijkertijd wordt ze geplaagd door kwelgeesten uit haar eigen verleden, die haar lichaam en huis infiltreren en steeds sterker en gemener worden naarmate ze zich meer verzet... 


Nog steeds kan ik niet goed vatten dat deze auteur geen nieuwe boeken meer zal schrijven, nog steeds ben ik triest dat ze ons niet meer diep de geschiedenis kan intrekken. Wie gaat ons nu verwennen met dikke boeken die je van begin tot einde meeslepen in een verhaal, of je vanaf de eerste pagina meesleuren naar het verleden. Gelukkig verzacht @meridiaanboeken het gemis.


Dit boek kwam in januari uit en na maanden verliefd staren naar de cover heb ik ongelooflijk hard genoten van dit verhaal. Voorbij het zwart begon voor mij meteen goed. Helemaal iets anders, geen geschiedenis, maar wat een leuk verhaal, donkere kantjes en ik hou zó van mantels schrijfstijl.


Allison en Colette hun dynamiek, de manier waarop Mantel deze overbrengt en waar het verhaal over gaat - een mediums, overledenen, hoe zwartgallig het leven kan zijn - ik hou er best van. Je hoeft helemaal niet te weten waar dit verhaal je brengt, je gaat gewoon mee. Iets wat bijna alleen Hilary Mantel kan. 


Eerlijk moet ik wel bekennen dat hoe snel ik door sommige pagina’s vloog, zo traag ging ik door andere. Het tempo wisselt enorm in dit verhaal. Dat kan voor sommige een dealbreaker zijn, of ervoor zorgen dat je moeilijk doorheen het verhaal komt.


Iets helemaal anders natuurlijk dan de Cromwell-trilogie maar laat dit boek zeker niet aan je voorbijgaan. Donkere humor, niet happy happy en geschreven door Mantel, ik genoot- achteraf gezien - van elk woord. 


  • Auteur(s) : Hilary Mantel
  • Uitgeverij: Meridiaan Uitgevers
  • ISBN : 9789493169586
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 588
  • Verschijningsdatum : december 2022
  • Thema : Fictie: algemeen en literair

0 reacties:

Een reactie posten