Heldinnen | Luca Caiolo & Evita Giménez


 Heldinnen - Luca Caiolo & Elvira Giménez (Thomas Rap)


Bij de eerste Olympische Spelen in 1896 waren alleen mannelijke deelnemers welkom. Oprichter Pierre de Coubertin vond vrouwelijke sporters niet interessant en zag voor hen hooguit een rol weggelegd tijdens de huldiging van de winnaars. Dat er sindsdien veel is veranderd, is te danken aan sportvrouwen die taboes doorbraken en grenzen verlegden. In Heldinnen brengen Luca Caioli en Elvira Giménez een eerbetoon aan deze iconen. Pioniers als Elizabeth Wilkinson, die in 1722 vermoedelijk de eerste bokswedstrijd voor vrouwen won – met blote handen. Of Tidye Pickett, de eerste zwarte atlete die voor Amerika uitkwam tijdens de Olympische Spelen van 1936. Van rolmodellen als Megan Rapinoe en Billie Jean King, legendarische atletes van Nederlandse bodem als Fanny Blankers-Koen en Rie Mastenbroek, tot wegbereiders die in de vergetelheid zijn geraakt: 'Heldinnen' is een inspirerende ode aan vrouwen die de sportwereld voorgoed hebben veranderd.


Heldinnen, de titel is perfect want dat zijn deze vrouwen. Een voor een, heldinnen. In dit boek krijgen deze vrouwen - met bijpassende tekening - weer een luide stem en een gezicht voor al diegenen die deze vrouwen nog moeten leren kennen.


Beide auteurs bezorgen je met weinig woorden grootste beschrijvingen van de dames hun prestaties. Kort, krachtig, duidelijk en entertainend. Dat is wat de heldinnen je brengt, waardoor je met een lach op je gezicht of een frons en soms puur ongeloof leest wat deze vrouwen deden/doen.


Ik ontmoette dus 70 vrouwen die elk hun steentje hebben bijgedragen in de sportwereld. Die de de baan probeerden/proberen vrij maken, die de weg probeerden/proberen te vereffenen, voor vrouwen in de sportwereld. 


Al deze vrouwen en hun traject zijn ongelooflijk interessant. Wat een plezier om dit boek te lezen en al deze sterke karakters te ontdekken. 

Ik verslond dit boek in een dag. Als je zin hebt om je geloof in de mensheid zo goed als kan te herstellen? Lees heldinnen. 


  • Auteur(s) : Luca CaioliElvira Giménez
  • Uitgeverij: Thomas Rap
  • ISBN : 9789400407992
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 304
  • Verschijningsdatum : juli 2021

0 reacties:

Een reactie posten