De nimfen | Alex Michaelides


 De nimfen - Alex Michaelides (Cargo)


Een obsessieve literaire thriller rond Griekse mythologie, psychologie en onopgeloste moordzaken


Edward Fosca is een moordenaar, dat weet psycholoog Mariana Andros zeker. Maar Fosca is ongenaakbaar. Hij is professor Grieks drama aan de universiteit van Cambridge, en zeer geliefd bij zowel collega’s als studenten. Hij heeft zelfs een mysterieuze groep vrouwelijke aanhangers, die zichzelf De Nimfen noemen.

Het nichtje van Mariana Andros roept de hulp in van haar briljante, maar ook getroebleerde tante als een van haar vriendinnen, die tot De Nimfen behoort, vermoord wordt. Al snel raakt Mariana geobsedeerd door Fosca. Is hij in staat om zijn studentes te vermoorden? En verklaart dat zijn passie voor Persephone en haar reis naar de onderwereld?

Als er nog een lichaam wordt gevonden, wil Mariana koste wat kost Fosca's schuld bewijzen. Ze zet alles op het spel: haar geloofwaardigheid, haar vriendschappen, en zelfs haar leven.


Het tweede boek van Alex Michaelides en voor fans van de stille patiënt het langverwachte tweede boek. Ik was eerlijk gezegd absoluut geen fan van de stille patiënt. (Ik vond het overroepen, voorspelbaar, en ik miste de spanning.)


De cover van dit boek - zo mooi trouwens, ik was gelijk verkocht - en de flaptekst met woorden zoals Griekse mythologie, psychologie en thriller waren een combinatie dat ervoor zorgde dat ik super enthousiast uitkeek naar dit boek. Ik gaf met plezier de auteur een tweede kans.


Met korte hoofdstukken sleurt de auteur je in een snel tempo doorheen het verhaal. Je voelt hoe het hoofdpersonage Marianne compleet verblind geraakt door haar eigen gedachten en tunnelvisie krijgt. Zo ziet ze niet wat een vlak voor haar neus gebeurd of gebeurd is. Met Marianne zette de auteur een sterk personage neer.


Ik zou dit boek niet als een thriller bestempelen, ook al vlieg je door het boek door de schrijfstijl - het is een traag verhaal, het is eerder een detective waar het psychologische aspect een grote rol speelt. Het verhaal probeert je op het verkeerde spoor te zetten en zo met je hoofd te spelen.


Het verhaal miste voor mij soms wat uitwerking of geloofwaardigheid. Zo weet je dat Marianne werkt als groepstherapeut/psycholoog, het boek start daar ook mee om daar vervolgens amper op terug te komen. Marianne die op Cambridge universiteit blijft en daar op ‘onderzoek’ gaat, blijkt helemaal oké te zijn, als dat kan, top, maar dan miste ik dus de hoe dat tot stand kwam in het boek.


Volgens mij probeert deze auteur een genre op zichzelf te creëren dat niet te benoemen valt onder thriller of detective en balanceert hij ergens daartussen. Een auteur die je goed gaat vinden of net niet. Ik kan wel met het hand op het hart zeggen dat de nimfen een veel sterker boek is dan de stille patiënt.


  • Auteur(s) : Alex Michaelides
  • Uitgeverij: Cargo
  • ISBN : 9789403142012
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 320
  • Verschijningsdatum : juli 2021

0 reacties:

Een reactie posten