Mrs Dalloway | Virginia Woolf

 Mrs Dalloway - Virginia Woolf (De bezige bij)


Clarissa Dalloway is begin vijftig, elegant en de perfecte gastvrouw, maar ze voelt zich oud en uitgerangeerd. Haar man is succesvol, maar saai, en haar volwassen dochter heeft haar zorg niet meer nodig. Op een dag komt Clarissa, terwijl ze bloemen koopt voor het feest van die avond, haar voormalige aanbidder Peter tegen, die ze in een ver verleden heeft afgewezen. Wat zou er van haar geworden zijn als ze dertig jaar eerder voor een avontuurlijk leven met Peter had gekozen?


Het verhaal van Mrs Dalloway speelt zich af op één dag in juni 1923. Een dag die in het teken staat van een feest, maar eindigt in een drama. Het is een virtuoos gecomponeerde roman vol herinneringen en bespiegelingen over de waarde van het leven en de onomkeerbaarheid van onze keuzes.


Een klassieker waar ik erg nieuwsgierig naar was, iedereen heeft deze titel al wel eens ergens voorbij zien komen. Zag je hem al niet ergens in een etalage dan al zeker en vast op een lijstje met klassiekers die elke boekenworm gelezen zou moeten hebben.


Mrs Dalloway, geschreven door een auteur waar ik heel nieuwsgierig naar was. Virginia Woolf, schrijfster en feministe, onschatbaar van waarde voor de literatuur en een tragische dood. De auteur en het boek stelden mij alvast niet teleur. 


Ik was vrij snel mee met de manier waarom de auteur dit boek geschreven heeft en hoe ze dit verhaal naar haar lezers overbrengt. Veel personages, veel gedachten, maar allemaal dezelfde 'boodschap'. Welke keuze maak je en wat zijn de gevolgen daarvan, grijp je alles wat op je pad komt of net niet, wat doe jij met je leven. 


Weer een klassieker om af te vinken én waar ik van genoten heb. 


0 reacties:

Een reactie posten