Hartslag 27 | Henk Pröpper

 Hartslag 27 - Henk Pröpper (De Bezige Bij)


Hartslag 27 is een beklijvend boek over het belang van literatuur, en een schitterend portret van Parijs, de Franse hoofdstad die zelfs in haar leegte en desolaatheid magnifiek is.


Kort nadat Henk Pröpper in het voorjaar van 2020 van Amsterdam naar Parijs verhuisde, kwam behalve de wereld ook zijn hart bijna tot stilstand. Nadat de cardioloog een pacemaker heeft geplaatst die zijn verzwakte hart krachtiger doet kloppen, ontwaakt hij in een lege stad. Parijs is tijdens de lockdown veranderd in een verlaten toneel. Om zijn herstel te bespoedigen, zet Pröpper het op een lopen, maar Parijzenaren mogen op last van de overheid niet verder dan anderhalve kilometer van hun huis komen. Daarom besluit hij zijn directe omgeving te gaan verkennen. Hij speurt naar gedenkplaten en monumenten die meer en minder beroemde stadgenoten eren en hun geschiedenissen tot leven wekken. Onderwijl denkt Pröpper aan zijn eigen leven en vooral aan de literatuur die hem gevormd heeft. Zo treedt hij – soms letterlijk – in de voetsporen van literaire helden als Victor Hugo, Honoré de Balzac en Albert Camus. 


Dit zijn van die kortere ‘kleine’ boekjes die meer dan groots zijn. Waar wat de auteur vertelt en beschrijft van de eerste tot de laatste zin prachtig mooi en bijzonder is. Dit is genieten van elk woord, dit is samen met de auteur door de verlaten straten van Parijs wandelen en ontdekken dat er onder alles wat je denkt te kennen nog iets bijzonders schuilt. Dit is met Henk, mensen leren kennen, Parijs leren kennen, Parijse mensen leren kennen. Dit is meegaan op het hartritme van Henk Pröpper. Lees, geniet, laat jezelf toe om Parijs door de wandelingen van Henk te ontdekken en wordt gerust verliefd op hartslag 27.


0 reacties:

Een reactie posten