Emma Sköld - berouw

Emma Sköld #1 : Berouw - Sofie Sarenbrant (Luitingh-Sijthoff)

Berouw is het eerste deel van de Scandinavische thrillerserie over de eigenzinnige politievrouw Emma Sköld.

In een woning in Stockholm wordt een vader dood aangetroffen door zijn zesjarige dochter. Politie-inspecteur Emma Sköld verdenkt de vrouw des huizes, die van haar gewelddadige man wilde scheiden. Maar als er meer slachtoffers vallen en haar bloedeigen zus bij het onderzoek betrokken raakt, raken werk en privé met elkaar verstrengeld. En dat terwijl Emma, met een baby op komst en een ex die haar lastigvalt, toch al het nodige voor haar kiezen krijgt.

Sofie Sarenbrant is een van de succesvolste thrillerschrijvers van Zweden. Van haar boeken werden al ruim 2 miljoen exemplaren verkocht. In 2019 werd ze uitgeroepen tot Crime Writer of the Year.

Dankzij l.s Amsterdam mocht ik dit boek lezen. De eerste in een reeks met Emma Sköld die de rode draad zal gaan vormen én een boek met een prachtige cover.

Wat echt een enorm pluspunt is, is dat dit boek ongewoon vlot leest. Echt, ik heb dit boek abnormaal snel gelezen. De schrijfstijl is vlot, korte hoofdstukken en een tempo dat steeds hoog blijft dus geen dipjes of een saaier momentje.

‘Er rest haar nog één etmaal in het huis; daarna krijgen Cornelia Göransson en haar dochter Astrid eindelijk rust’

Emma Sköld, een (voorlopig) vrij normaal personage en helemaal niet zo complex als we gewoon zijn van politiemensen in thrillers. Dat is verfrissend, een personage dat geen geschift verleden heeft, geen verslaving moet bedwingen, gewoon heerlijk ‘normaal’. Voor zover Emma beschreven is natuurlijk want erg gedetailleerd vond ik haar nou niet echt, ze blijft nogal vlak. Ik heb ook geen punten die ik niet kan uitstaan, ik snap waarom ze is hoe ze is, privé dan. Op gebied van haar werk blijkt ze gedreven, betrokken en lijkt ze een ideaal evenwicht te hebben tussen al dat testosteron bij de politie en lijken haar mannelijke collega’s haar evenwaardig te beschouwen, no nonsense. Ik hoop haar vooral veel beter te leren in het volgende boek. 

Het verhaal gaat dus zoals in de flaptekst beschreven over een gezin waar ze de vader dood aantreffen, algauw verdenken ze de echtgenote die net die ochtend aan haar gewelddadig huwelijk kan ontsnappen. Een minpuntje is dat er niet echt gebrainstormd of gezocht werd naar andere mogelijkheden en/of verdachten. Door niemand eigenlijk, ook dat stuk van het onderzoek bleef nogal vlak beschreven. 

‘Zoals wel vaker stelt ze zich voor hoe het zou zijn om een leven te hebben zoals dat van haar zus Emma. Zelf beslissen en carrière maken, geen slaaf zijn in je eigen huis, jezelf niet wegcijferen en niet alleen aan anderen hoeven denken.’

Het verhaal, de personages, gebeurtenissen in dit boek voelen wel allemaal heel erg echt aan. Waar je bij andere thriller soms een gevoel hebt van ‘dat is nu misschien net iets te ongeloofwaardig’ voelt alles hier erg eerlijk aan en kan het ook echt allemaal best gebeuren op de manier beschreven in het boek.

Ik kijk er enorm naar uit om nog meer boeken van deze auteur te lezen, om nog meer over Emma Sköld te weten te komen. Het verhaal las ongewoon vlot en heeft mij van begin tot einde geboeid, ik snap dus volledig waarom deze boeken zo populair zijn. Gelukkig komt in Januari het tweede boek er al aan met een even mooie cover! 

  • Auteur(s) : Sofie Sarenbrant
  • Uitgeverij : Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789024590698
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : juni 2020

Over de auteur:
Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant (Bromma, 1978) is een Zweedse schrijver, journalist en fotograaf.
Week 36 is haar debuutroman, die als 'zwangerschapsthriller' op de markt werd gebracht. In dit debuut is het hoofdpersonage een maniak die het op zwangere vrouwen heeft gemunt. Sarenbrant kwam op het idee van dit verhaal tijdens haar vakantie in Brantevik, ze was toen hoogzwanger van haar eerste dochter. Even later volgde In jouw plaats, waarin een vrouw na haar ontvoering gedwongen wordt haar baby af te staan. 

Met haar derde boek begon Sarenbrant in 2012 een reeks rondom politierechercheur Emma Sköld. Het zag er lange tijd niet naar uit dat de boeken vertaald zouden worden, maar in 2020 is het dan eindelijk zover: het derde deel in de reeks krijgt een Nederlands jasje en nummer vier werd bevestigd voor begin 2021. 

1. Vila i frid (2012)
2. Andra andningen (2013) 
3. Visning pågår (2014, Berouw) 
4. Avdelning 73 (2015, Jaloezie) 
5. Tiggaren (2016) 
6. Syndabocken (2018) 
7. Skamvrån (2019) 
8. Mytomanen (2020) 

"Moord en drama vinden elkaar in een pageturner met een hoofdrol voor de sympathieke politievrouw Emma Sköld, die zelf ook zo haar problemen heeft.'

0 reacties:

Een reactie posten