Blix en Ramm 2: Rookgordijn | Horst & Enger


 Blix en Ramm 2: Rookgordijn - Jørn Lier Horst, Thomas Enger (AW Bruna)


Het tweede deel in de razendspannende Noorse thrillertrilogie van Jørn Lier Horst & Thomas Enger.


Op oudjaarsavond wordt Oslo opgeschrikt door een explosie. Alles wijst in de richting van een terroristische aanslag.

Onder de gewonden bevindt zich iemand die Alexander Blix goed kent. Ruth-Kristine Smeplass is de moeder van Patricia, die tien jaar geleden op tweejarige leeftijd werd ontvoerd. Blix was toen betrokken bij het onderzoek, maar er is nooit een spoor van het meisje gevonden.

Als de vermissing opnieuw in het nieuws komt, raakt verslaggever Emma Ramm geïntrigeerd door de nooit opgeloste zaak. Blix en Ramm bundelen opnieuw hun krachten in een poging het rookgordijn rond de verdwijning van Patricia te laten oplossen.


Wat heb ik uitgekeken naar een volgend boek van dit schrijversduo na het ongelooflijk sterke Nulpunt. Een simpele cover maar dankzij de mooie kleuren wel eentje dat weer aantrekt. Strak, mooie tinten, krachtige titel. En je hoort mij al komen, beide boeken staan mooi naast elkaar op de boekenplank. Een klein gelukske. 


De vlotheid van schrijven bij beide auteurs zit nog steeds in hun pen want ook deze keer had ik het boek in no-time uit. Deze auteur werken zo goed samen, hun schrijven smelt echt samen tot een knap geheel, ideaal duo. Het tempo van dit boek lag voor mij wel net iets lager dan het eerste boek maar dit is ook een heel ander verhaal. 


Een ander tempo maar veel meer emoties. Meer diepgang van de personages en toch wil je meer weten, je leest aan alles dat er nog zoveel meer te vertellen is over Blix en Ramm. De sterke band tussen Blix en Ramm leek hier wat meer op de achtergond verdwenen. Hij is er wel uiteraard, die twee zijn verbonden met elkaar voor het leven door hun verleden maar de band is minder zichtbaar in dit verhaal. 


‘Opeens baadde alles om haar heen in een verblindend licht. Een enorme explosie deed de grond onder haar schudden. De druk en de warmtegolf sloegen haar omver. Losse voorwerpen vlogen door de lucht.’


Qua personages ligt de focus in dit boek toch vooral op Emma naar mijn gevoel. Het lukte de auteurs weer om je als lezer meer over haar te weten doen komen, dieper in haar gevoelswereld te duiken en toch wil je haar nog beter leren kennen. Je voelt haar struggles maar door haar karakter, verleden enz blijft ze toch iets wat gesloten aanvoelen. 


Alexander Blix heeft in dit verhaal voornamelijk de rol van de politieagent die zich vastbijt in een onderzoek, die zijn instincten volgt en kost wat kost antwoorden wil. In dit boek kom je beduidend minder van zijn persoonlijk leven te weten, ook al duikt zijn dochter op, maar sleurt hij je vooral mee in deze zaak. 


‘Op de radio werd gesproken over een bom; ze kregen opdracht te handelen als bij een terroristische aanslag. Terrorisme, dacht Blix. Grote god. Vlakbij hoorde hij een kreet en hij draaide zich om.’


Nieuwjaarsnacht, een bomexplosie, is het een aanslag of zit er meer achter? Bekenden van beide worden slachtoffer en de bal gaat aan het rollen. Naarmate het einde in zicht komt begint het te dagen hoe de vork in de steel zit. However, de auteurs zorgen met het plot toch nog voor een zeer stevig einde.


Een succesvolle samenwerking, niet alleen voor Blix en Ramm maar ook voor de auteurs Horst en Enger. Spanning, emoties, intensiteit, het is allemaal aanwezig. Fair is fair, het boek is niet zo sterk als Nulpunt maar maakt de lees daarom niet minder goed. Dit boek lijkt mij vooral de stilte voor de storm, waar je opgewarmd wordt voor het laatste deel in de Blix en Ramm trilogie. Heel benieuwd wat de auteurs met het laatste boek voor ons in petto hebben. 


0 reacties:

Een reactie posten