Het dagboek van Renia spiegel.

Het dagboek van Renia Spiegel - Renia Spiegel (HarperCollins)

Haar dagboek bleef zeventig jaar lang onontdekt. Nu kunnen we het eindelijk lezen.

Renia is een pubermeisje als alle andere; ze schrijft graag, houdt een dagboek bij en maakt plezier. Maar het is 1939 en Renia is Joods. Met het uitbreken van de oorlog valt haar wereld uiteen. Ze ontvlucht bombardementen, ziet vrienden verdwijnen en moet in een getto gaan wonen. Toch wordt ze ook voor het eerst verliefd: een paar uur voor de nazi-inval in Polen krijgt ze haar eerste kus van Zygmunt. En het is Zygmunt die drie jaar later de laatste woorden in Renia's dagboek moet optekenen: "Drie schoten! Het enige wat ik kan horen, zijn schoten, schoten… schoten.'

Pas meer dan zeventig jaar later wordt Renia's dagboek herontdekt. Zygmunt, zelf Auschwitz-overlever, nam het mee naar Amerika, waar Renia's zus en moeder wonen. Bang om de gruwelen op te rakelen, legden zij het in een kluis, waar het vele jaren vergeten werd.
Tot nu.Een heftig boek, toch wel. Ik kon mij soms echt wel vinden in al die struggles over liefde, vrienden en hoe dat voelde op die leeftijd.

Laten we ook eerlijk zijn, het meisje heeft het absoluut niet makkelijk. Zelfs zonder oorlog is haar situatie niet alledaags en moet dat op die leeftijd ontzettend moeilijk zijn geweest.

Haar gedichten zijn mooi en sommige (het merendeel zelfs) enorm volwassen. Door die gedichten brak mijn hart soms, omdat het zo ontzettend moeilijk moet zijn geweest (op bepaalde momenten) om gewoon Renia te zijn.

Het deel waar haar grote liefde Zygmunt het woord neemt is absoluut haertbraking.  Ik kreeg kippenvel bij die laatste zinnen...
Het deel waar Renia’s zus het woord neemt had voor mij niet echt een meerwaarde.

Ik voelde gewoon mee met Renia, de gedichten, het dagelijkse leven, de oorlog. Hoe vrienden, familie Renia zien en hoe ze zichzelf ziet. Ik snapte het. Ik vond dus dat Renia’s zus even geen ‘recht’ had om ook in de spotlight te staan... dit is Renia’s boek! (Persoonlijk hersenspinsel I know.)

Dit is een dagboek, zoals de titel al zegt, van een jong meisje dat liefde leert kennen en de dagelijkse problemen, twijfels van een puber doormaakt. Je leest tussen de dagen en lijnen van het dagboek door hoe de oorlog een impact heeft op het leven van Renia. Dat is de essentie van dit boek. 

Een emotioneel dagboek, met dagen van twijfel en vreugde. Met dagen van puberaal drama en volwassen gedichten. Een dagboek met dagen vol onzekerheid over de oorlog en een plots einde van zowel het dagboek als van Renia’s leven.
Ik geef hem een 4/5.

Het dagboek van Renia Spiegel is een hartverscheurend ooggetuigenverslag van een meisje dat dromen koestert en haar moeder mist, en over het leven dat ondanks de oorlog altijd doorgaat.
Wat het lezen van Renia's teksten bijzonder maakt, is dat wij weten wat zij niet wist: de afloop.


  • Auteur(s) : Harpercollins
  • Uitgeverij : Harpercollins
  • ISBN : 9789402703276
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 384
  • Verschijningsdatum :sept2019

0 reacties:

Een reactie posten