De dochter van Cleopatra | Jane Draycott


 De dochter van Cleopatra - Jane Draycott (Omniboek)


Ze is een van de meest fascinerende vrouwelijke heersers uit de oudheid: Cleopatra Selene II (40 v.Chr.-ca. 5 n.Chr.), een van de drie kinderen en de enige dochter van Cleopatra en Marcus Antonius. Ze kwam ter wereld als een Egyptische prinses. Nadat Cleopatra en Marcus Antonius verslagen werden in de Slag bij Actium in 31 v.Chr., werd ze als gevangene naar Rome gebracht. Daar groeide ze op in het gezin van Octavia, de zus van de latere keizer Augustus, tevens de ex-vrouw van haar vader. Cleopatra Selene huwde met Juba II, de koning van Numidië. In ‘De dochter van Cleopatra’, de eerste moderne biografie van Cleopatra Selene, reconstrueert Jane Draycott haar levensverhaal.


Een les in geschiedenis, maar wel een les die heel leuk overgebracht is. Zoals alle boeken die gaan over een bekend - of in dit geval, onterecht, minder bekend - iemand gaat het niet enkel en alleen over die persoon. Zo ook hier.


De auteur neemt je moeiteloos mee terug in de tijd naar de ouders van Cleopatra Selene en start zo een interessante duik in Cleopatra en Cleopatra Selene’s leven. De auteur maakt er een zaak van om de lezers alles simpel en to the point te vertellen, zodat zowel het Egyptische als Romeinse rijk makkelijk te begrijpen is.


Zowel Selene’s ouders, als broers, als haar echtgenoot en mogelijke kinderen krijgen allemaal een plaats in het boek. Omdat er zoveel in het ongewisse is over deze vrouw - die overigens enorm krachtig moet geweest zijn qua karakter - is er ook veel ‘we denken’ bij. 


Is dat een minpunt? Zeker niet want de auteur werkt met de weinige informatie die ze heeft en bekijkt alles objectief en geeft de lezer elk mogelijke theorie mee. Dit allemaal gezegd zijnde ben ik dankbaar dat de auteur dit boek schreef. Ondanks dat ik met regelmaat de geschiedenis induik was ik onwetend over Cleopatra Selene. Daar kwam nu, gelukkig, verandering in.


Dit boek is zeker de moeite waard om te lezen en deze bijzondere vrouw te ontdekken en leren kennen.


  • Auteur(s) : Jane Draycott
  • Uitgeverij: Omniboek
  • ISBN : 9789401917827
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 304
  • Verschijningsdatum : mei 2023
  • Thema : Biografie: historisch, politiek en militair; Biografie: koningshuizen; Ca. 1 n.C. tot ca. 500 n.C.; Egypte: Klassieke Oudheid (ca. 332 v.C. tot ca. 630 n.C.); Oude Egypte; Oude Rome; Oude geschiedenis

0 reacties:

Een reactie posten