De laatste zeppelin | Filip Bastien


 De laatste zeppelin - Filip Bastien (Phoenix Books)


1943. De Tweede Wereldoorlog woedt in volle hevigheid. In het bezette Eeklo baat André Bastien filmzaal Luxor uit - een plek waar luitenant Blutwurst en zijn kompanen regelmatig komen genieten van een Duitstalige film. In de kleinere ruimte naast de filmzaal staat de gerestaureerde cabine van een oude zeppelin, met al zijn zeilen en toebehoren, klaar om ooit opnieuw het luchtruim te kiezen. Op een nacht wordt het stadje opgeschrikt door een moord. Naast de spoorweg vindt men het onthoofde lijk van een Duitse sergeant. Bloedsporen leiden naar de filmzaal en de Duitse bezetter zet een klopjacht in. Wat hebben André en zijn broers hiermee te maken? Slagen zij erin om uit de klauwen van luitenant Blutwurst te blijven?


Wat een bijzonder boek met een al even bijzondere cover. En het is net de cover die mijn aandacht trok. Best spottend, bijzonder, alles behalve alledaags. Dankzij die cover wou ik dit boek lezen, ik hoefde de flaptekst eigenlijk niet te weten, al las ik hem wel. De cover vat eigenlijk perfect samen wat je te wachten staat qua verhaal en schrijfstijl.


Elke auteur heeft natuurlijk zijn eigen manier van schrijven maar Filip Bastien heeft zijn stijl toch wel heel eigen gemaakt. Ik denk dat zijn manier van verhalen schrijven heel apart is en dat je een boek van hem er zo tussenuit zou kunnen halen enkel en alleen door die schrijfstijl. Een eigen schrijfstijl, dat opgeteld met een heel vlotte, aangename manier van schrijven zorgt ervoor dat dit boek makkelijk en snel leest. 


Nog een dikke plus, humor. Dit boek heeft zoveel humor. Je hoeft dit verhaal gewoon te lezen en mee te maken. Niet nadenken en je gewoon overgeven aan de leuke lees die deze auteur je wil brengen. Een verhaal met serieuze content, waar de auteur in de huid van zijn vader kruipt (een stukje non-fictie in deze fictie) maar - de auteur verwijst op het einde naar Allo Allo - toch vooral een bijzonder uniek en grappig verhaal. (Ik ben me er wel van bewust dat dit boek niet voor iedereen weggelegd is.)


Wie zin heeft in eens ‘wat anders’ gaat met De laatste zeppelin zeker het juiste boek gevonden hebben.


  • Auteur(s) : Filip Bastien
  • Uitgeverij: Phoenix Books
  • ISBN : 9789083202884
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Verschijningsdatum : maart 2022

0 reacties:

Een reactie posten